Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
zonneboilertips.be Soorten zonneboilers en hun prijzen
zonneboilertips.be

Zonnecollector

Een zonnecollector verwarmt water met zonne-energie. Dit is een onmisbaar onderdeel van een zonneboiler. Hiermee spaar je energiekosten uit en verwarm je op een milieuvriendelijke manier. Hier vind je advies en info over de werking, soorten en kosten.

Ga snel naar: soortenprijssubsidiesoffertes ontvangen

 

Werking zonnecollector

Een zonnecollector ziet eruit zoals een zonnepaneel, maar bestaat uit buizen gevuld met een vloeistof. De panelen worden op het dak gemonteerd, waar de zon de vloeistof in de buizen opwarmt. Het opgewarmde water wordt gepompt naar een geïsoleerd voorraadvat (bvb. op zolder of in een technische ruimte) gevuld met leidingwater: de zonneboiler. Dat warme water kan je dan gebruiken voor het douchen, koken, centrale verwarming en meer. Wanneer het water weer afkoelt, wordt de vloeistof teruggestuurd naar de zonnecollectoren om opnieuw op te warmen.

Voor een optimale werking is een correcte plaatsing een must. Hou rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Aantal zonnecollectoren: om voldoende warmte te produceren moet je rekenen op 1 tot 1,5 m² collectoroppervlak per persoon. Op basis daarvan kan je uitrekenen hoeveel zonnecollectoren je nodig hebt.
  • Oriëntatie en hellingshoek van de installatie: om zoveel mogelijk zonnewarmte op te vangen zijn de zonnecollectoren het best gericht op het zuiden. Ze liggen of staan idealiter in een hoek van 30 tot 65°.
  • Afstand tussen de zonnecollectoren en de boiler/voorraadvat: om zo weinig mogelijk warmte te verliezen hou je deze afstand best zo klein mogelijk.
  • Volume van de zonneboiler: het voorraadvat moet 50 tot 60 liter per vierkante meter aan collectoroppervlak kunnen opslaan.

TIP: Hoe groot je installatie moet zijn om in je behoeften te voorzien, hangt af van je waterverbruik en het aantal personen. Een vakman adviseert je hierin en zorgt voor een correcte plaatsing op maat van jouw situatie en wensen. Ontvang vrijblijvend offertes op maat via de offerteservice.

 

zonnecollector werking

 

Soorten zonnecollectoren

Het rendement en de kostprijs is afhankelijk van het soort zonnecollector. Er zijn 2 types: een zonnecollector met een vlakke plaat of één met vacuümbuizen.

 

1. Vlakke zonnecollector

vlakke zonnecollectoren

Vlakke zonnecollectoren bestaan uit een rechthoekige bak waarin een donkergekleurde, absorberende plaat is verwerkt. Het geheel is afgewerkt met isolatiemateriaal, zodat je zo weinig mogelijk warmte verliest. De bovenzijde is bedekt met een glasplaat om een maximum aan zonlicht door te laten.

Dit type zonnecollector is goedkoper dan één met vacuümbuizen en heeft een sterker oppervlak. Het heeft ook een hoger rendement per vierkante meter op zonnige dagen, maar warmt moeilijker op in het najaar.

Prijs voor een zonnecollector van ca. 2,5 m²: ca. € 550 (excl. btw en plaatsing)

 

2. Vacuüm zonnecollector

zonnecollector

Vacuüm zonnecollectoren zijn een reeks dubbelwandige vacuümbuizen naast elkaar. Aan de binnenkant van die buizen is een absorberend materiaal aangebracht om de zonnewarmte op te vangen. In de buizen zitten ook zogenaamde heatpipes: koperen buizen voor de collectorvloeistof die opwarmen met het geheel.

Omdat dit type zonnecollector vacuüm is, heb je minder warmteverlies dan bij een vlakke versie. Daarom hebben ze een hoger rendement op koudere dagen met diffuus licht. Hiermee heb je een snelle en constante opbrengst. Het reinigen van dit type collectoren verloopt wel wat moeizamer dan de vlakke variant.

Prijs voor een zonnecollector van ca. 2,5 m²: ca. € 750 (excl. btw en plaatsing)

 

Prijs zonnecollector

De prijs voor een zonnecollector is gemiddeld 550 – 750 euro (excl. btw een plaatsing). Een zonnecollector is slechts één onderdeel van de ganse installatie. De totaalprijs wordt verder bepaald door het aantal zonnecollectoren en de inhoud van de zonneboiler. Voor de prijs van een complete installatie kan je terecht op de website zonneboiler.be.

Een zonneboiler is een grote investering, waarmee je wel veel kosten uitspaart. Met een juiste installatie kan je jaarlijks 15 – 50% besparen op de kosten voor warm water. Een aannemer verzekert je van een optimaal rendement, zodat je geniet van een maximale opbrengst. Ontvang snel prijsvoorstellen van erkende installateurs via onze offertedienst.

 

Subsidies zonneboiler

Voor een zonneboiler kan je aanspraak maken op subsidies, mits die door een gecertificeerd aannemer is geplaatst. Verschillende gemeentes reiken hiervoor premies uit. Op gewestelijk niveau heb je – onder voorwaarden – recht op een premie van de netbeheerder. Deze bedraagt € 550 per vierkante meter, met een maximum van € 2.750 of 40% van de facturen. Is de zonneboiler onderdeel van 3 of meer energiebesparende maatregelen in een periode van 5 jaar? Dan krijg je mogelijk ook een Totaalrenovatiebonus (of de EPC-labelpremie). Let op, de regels voor premies veranderen geregeld. Gespecialiseerde installateurs zijn hiervan op de hoogte en kunnen je steeds adviseren bij je aanvraag en keuze van installatie.

 

 

➥ Online offertes vergelijken

Vraag offertes aan bij vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, werkwijzes, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw situatie en wensen. Vrijblijvend en gratis offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via onderstaand formulier: