Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
zonneboilertips.be Soorten zonneboilers en hun prijzen
zonneboilertips.be

Zonneboiler vs zonnepanelen

U besluit de zon te kiezen als uw voornaamste energieleverancier. De zon is ongetwijfeld de grootste duurzame energiebron ter wereld. Het is een slimme en ecologische keuze waarvan we met zijn allen moeten van profiteren. Blijft alleen nog de vraag, kiest u voor een zonneboiler of zonnepanelen of beide?

Eerst en vooral is er een essentieel verschil tussen de zonneboiler en zonnepanelen. Een zonneboiler zorgt ervoor dat zonnewarmte via de zonnecollectoren het water voor huishoudelijk gebruik opwarmt. Zonnepanelen daarentegen zetten het zonlicht via fotovoltaïsche cellen om in energie.

  • De zonneboiler is afhankelijk van zonnewarmte. In de zomer is de zonneboiler vaak voldoende om uw gezin te voorzien van warm water. In de winter daarentegen, wanneer de zon minder vaak schijnt en minder warmte afgeeft, zal u beroep moeten doen op naverwarming via de klassieke methode. Warmte van de zonneboiler die u niet benut gaat verloren.
  • Zonnepanelen daarentegen maken gebruik van zonlicht en zullen bijna het ganse jaar door licht kunnen opvangen om dit in elektriciteit te kunnen omzetten. Stel dat je zonnepanelen dusdanig veel elektriciteit opwekken, namelijk meer dan jij of je gezin verbruiken, dan wordt deze energie naar het net gestuurd. Jouw teller wordt in dat geval teruggedraaid.

 

Interesse in zonnepanelen en benieuwd naar advies en een prijs op maat?
⇒ Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij erkende vakmannen uit jouw regio.

 

Zonnepanelen kunnen toch ook water opwarmen?

Klopt, maar de manier waarop het gebeurd is helemaal anders: Zonnepanelen zetten de energie die ze opvangen eerst om in elektriciteit en met deze elektriciteit kan het water in de boilers verwarmd worden. Zonneboilers zullen de energie die ze opvangen onmiddellijk omzetten in warm water. Zonneboilers zijn voor hun functie dus veel efficiënter. Wil je zonnepanelen gebruiken om enkel je water te verwarmen? Dan zal het een dure operatie kunnen worden. Wil je besparen op warm water? Dan is een zonneboiler precies wat je zoekt!

Toch zijn er studies die aantonen dat de omzetting van zonne –energie in zonnewarmte veel efficiënter gebeurt dan de omzetting van zonne –energie in zonlicht.

Ten tweede speelt ook de investering die u wil maken een rol in de keuze tussen zonnepanelen en een zonneboiler. Financieel gezien is de aankoop van een zonneboiler veel goedkoper dan de installatie van zonnepanelen. Zonnepanelen kunnen makkelijk 6x duurder zijn dan een zonneboiler. De terugverdientijd zal ook langer zijn bij zonnepanelen.

Ten derde dient u bij uw keuze rekening te houden met de premies of subsidies die u van de overheid en eventueel uw gemeentes krijgt. Vrijblijvend prijzen en adviezen op maat aanvragen voor zonnepanelen kan via de offertepagina.

 

 

➥ De beste prijs voor uw zonneboiler

Vraag offertes aan bij vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, werkwijzes, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw situatie en wensen. Vrijblijvend en gratis offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via de offertepagina.

 

 

 

➥ Online offertes vergelijken

Vraag offertes aan bij vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, werkwijzes, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw situatie en wensen. Vrijblijvend en gratis offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via onderstaand formulier: