Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
zonneboilertips.be Soorten zonneboilers en hun prijzen
zonneboilertips.be

Zonneboiler of warmtepompboiler?

Sanitair warm water vertegenwoordigt een aanzienlijk deel van ons energieverbruik. Daarom is het interessant om te investeren in een energiezuinig en ecologisch boilersysteem. Zeker als je je oude elektrische boiler wil vervangen. Hiervoor kan je kiezen tussen een zonneboiler of een warmtepompboiler. We vergelijken in dit artikel deze mogelijkheden en hun prijzen.

Ga snel naar:
OPTIE 1: zonneboiler
OPTIE 2: warmtepompboiler
CONCLUSIE: wat is de beste keuze?

 

 

Kies ik best voor een zonneboiler of een warmtepompboiler?

Zowel een zonneboiler als een warmtepompboiler verwarmen het sanitair water van je woning duurzaam en energiezuinig. Maar wat is voor jou nu de beste keuze? Dat hangt af van je budget, de technische mogelijkheden van je woning, specifieke wensen, …:

 

Optie 1: een zonneboiler is een goede keuze als je…

 • een groter budget hebt om te investeren in je nieuwe boilersysteem.
 • dak zuidelijk georiënteerd is en je voldoende plaats hebt voor zonnecollectoren.
 • bezig bent met een ingrijpende energetische renovatie of een nieuwbouwwoning plaatst.
 • geen boiler nodig hebt die voorziet in je volledige warmwaterbehoefte.

Meer info over zonneboilers en hun prijzen vind je verderop in dit artikel

 

Optie 2: een warmtepompboiler is een goede keuze als je…

 • een kleiner budget hebt om te investeren in je nieuwe boilersysteem.
 • dak niet geschikt is om zonnecollectoren op te plaatsen (te weinig plaats voor zonnecollectoren, niet zuidelijk georiënteerd).
 • slechts een kleine, eenvoudige renovatie voor ogen hebt zonder breekwerken.
 • een boiler wil die voorziet in je volledige warmwaterbehoefte.
 • zonnepanelen hebt of er wil laten plaatsen. De stroom die nodig is voor je warmtepompboiler kan je dan zelf gratis en ecologisch opwekken.

Meer info over warmtepompboilers en hun prijzen vind je verderop in dit artikel

 

Alternatief: combineer een zonneboiler met een warmtepomp

Je kan ook een zonneboiler combineren met een warmtepomp om je sanitair water (en eventueel je woning) te verwarmen. In dat geval is een groot buffervat aangesloten op zowel je zonneboiler als je warmtepomp. Is het zonnig genoeg? Dan verwarmt de zonneboiler het water in dit vat. Is er te weinig zon? Dan neemt de warmtepomp die taak over.

TIP: heb je interesse in de combinatie van een zonneboiler en een warmtepomp? Of twijfel je nog tussen een warmtepompboiler of zonneboiler? Een professionele installateur geeft je graag uitgebreid advies op maat van jouw situatie en wensen.
Ontvang gratis voorstellen op maat bij installateurs actief in je buurt.

 


OPTIE 1: Zonneboiler

Een zonneboiler verwarmt sanitair water met behulp van zonne-energie. De installatie bestaat uit een voorraadvat voor warm water, zonnecollectoren en naverwarming (bv. traditionele boiler). Doordat al deze elementen samenwerken, hangt veel af van de opbrengst van die collectoren. Het rendement van een zonneboiler is dus sterk gebonden aan de dakoriëntatie (zo zuidelijk mogelijk) en de hellingsgraad van de collectoren (minstens 20%).

 

Voor- en nadelen zonneboiler (vs warmtepompboiler)

Zowel een zonneboiler als een warmtepompboiler zijn energiezuinige, groene alternatieven voor de verwarming van je sanitair water. Ze laten je CO2-uitstoot dalen en behoren dus tot de energiemix van de toekomst. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van een zonneboiler ten opzichte van een warmtepompboiler? Een kort overzicht:

 • Meest ecologische oplossing: een zonneboiler werkt onafhankelijk van het net en heeft dus geen elektriciteit nodig om warmte op te wekken.
 • Langere levensduur: een goed geïnstalleerde zonneboiler heeft een levensduur van 25 à 30 jaar. Een warmtepompboiler gaat gemiddeld minder lang mee (10 à 15 jaar).
 • Kleinere installatie: een zonneboiler neemt binnen minder plaats in dan een warmtepompboiler. In tegenstelling tot een warmtepompboiler koelt een zonneboiler de ruimte ook niet af.
 • Veelzijdig gebruik: een zonneboiler kan meer dan enkel je sanitair water opwarmen. Je kan dit systeem ook inzetten als zwembadverwarming of vloerverwarming.

 

 • Breekwerken: de installatie van een zonneboiler is vrij complex omdat er leidingen naar de collectoren op het dak getrokken moeten worden. Dat gaat dus gepaard met breekwerken.
 • Duurder: aan de vele voordelen van een zonneboiler hangt wel een hoger prijskaartje vast. Dit systeem kost dus meer dan een warmtepompboiler.
 • Gedeeltelijke warmwaterproductie: een zonneboiler zorgt voor ongeveer 60% van je totale warmwaterbehoefte. Bij een warmtepompboiler is dat de volle 100%.
 • Meer onderhoud nodig: je moet onder meer de zonneboiler regelmatig laten nakijken op kalkafzetting om een optimale werking te blijven garanderen.

LET OP: wil je nog meer informatie over de voor- en nadelen van een zonneboiler ten opzichte van een warmtepompboiler? Een erkende installateur geeft je graag meer uitleg. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Prijs zonneboiler

De prijs voor een zonneboiler hangt voornamelijk af van het volume van het voorraadvat en het aantal collectoren dat je nodig hebt (op basis van je warmwaterverbruik). Een kort overzicht:

Zonneboiler
(volume + aantal collectoren)
Prijs
(incl. btw & plaatsing)
100 liter (1 collector)€ 2.000 à € 2.700
100 liter (2 collectoren)€ 3.000
200 liter (2 collectoren)€ 3.400 à € 3.900
300 liter (3 collectoren)€ 5.000

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Wil je graag een precieze prijsberekening voor een zonneboiler op jouw maat? Maak gebruik van onze online offertedienst en kom in contact met professionals actief in jouw buurt. Start hier je aanvraag.

 

Druk de kosten met verschillende premies

De overheid wil het investeren in duurzame energie aantrekkelijker maken. Vandaar dat je bij de aankoop van een zonneboiler recht hebt op verschillende premies en financiële voordelen:

 • Premie van de netbeheerder: je kan maximaal 40% van de factuur terugbetaald krijgen, op voorwaarde dat je de werken laat uitvoeren door een erkende installateur.
 • Totaalrenovatiebonus: hiervoor moet je naast een zonneboiler nog 2 andere energiebesparende investeringen doen binnen een periode van 5 jaar.
 • Gemeentelijke premies: sommige gemeentes reiken ook premies uit voor het plaatsen van een zonneboiler. Neem dus zeker contact op met jouw gemeente.

BELANGRIJK: een installateur geeft je graag meer uitleg over deze premies. Je kan gratis en vrijblijvend voorstellen aanvragen bij professionals actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Rendement & terugverdientijd zonneboiler

De gemiddelde terugverdientijd van een zonneboiler is 8 à 20 jaar. Als je weet dat je doorgaans zo’n 25 à 30 jaar van deze installatie kan genieten, is een zonneboiler dus zeker een interessante en rendabele investering.

Het rendement van je zonneboiler hangt af van de hellingsgraad en de oriëntatie van de zonnecollectoren, de afstand tussen die collectoren en het voorraadvat, het aantal toepassingen die aan de zonneboiler gekoppeld zijn (bv. ook vloerverwarming), … Algemeen ligt het rendement vrij hoog: 1 m² aan zonnecollectoren haalt gemiddeld 500 kWh aan warmte uit de zon.

TIP: ben je benieuwd naar wat een zonneboiler voor je kan betekenen? Laat dan het rendement en de terugverdientijd berekenen door een erkend installateur. Start hier je aanvraag.

 

zonneboiler vs warmtepompboiler

 


OPTIE 2: warmtepompboiler

Een warmtepompboiler verwarmt je sanitair water door warmte te halen uit de omgevings- of ventilatielucht (voor 80%) en uit elektriciteit (voor 20%). Het gaat om een combinatie van een lucht-water warmtepomp en een elektrische boiler.

 

Voor- en nadelen warmtepompboiler (vs zonneboiler)

Een warmtepompboiler is net zoals een zonneboiler een duurzame investering die een meerwaarde vormt voor je woning. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van een warmtepompboiler ten opzichte van een zonneboiler? Een kort overzicht:

 • Geen breekwerken: een warmtepompboiler is eenvoudig binnenshuis te installeren zonder breekwerken. Het is namelijk niet nodig om leidingen door te trekken naar zonnecollectoren op je dak.
 • Goedkoper: de kostprijs voor een warmtepompboiler ligt over het algemeen een flink stuk lager dan bij een zonneboiler.
 • Volledige warmwaterproductie: met een warmtepompboiler ben je zeker van een systeem dat voldoet aan je volledige warmwaterbehoefte. Een zonneboiler zorgt slechts voor een deel van de warmwaterproductie die je nodig hebt (ongeveer 60%).
 • Onderhoudsvriendelijker: een warmtepompboiler is niet onderhoudsvrij, maar moet je minder laten nakijken dan een zonneboiler.

 

 • Werkt deels op elektriciteit: een warmtepompboiler heeft nog stroom nodig om je sanitair water op te warmen. In tegenstelling tot een zonneboiler die je sanitair water volledig verwarmt op zonne-energie.
 • Kortere levensduur: warmtepompboilers gaan gemiddeld zo’n 10 à 15 jaar mee. Zonneboilers hebben een langere levensduur (25 à 30 jaar).
 • Grotere installatie: een warmtepompboiler neemt veel plaats in, is vrij lawaaierig (65 dB) en koelt de ruimte af. Je plaatst zo’n boilersysteem daarom best in je berging, garage of stookruimte (als je voldoende plaats hebt).
 • Minder veelzijdig: met een zonneboiler kan je ook je zwembadwater en het water voor je centrale verwarming opwarmen. Een warmtepompboiler is minder veelzijdig en dient enkel om je sanitair water op te warmen.

LET OP: wil je nog meer informatie over de voor- en nadelen van een warmtepompboiler ten opzichte van een zonneboiler? Een erkende installateur geeft je graag meer uitleg. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij vakmannen actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Prijs warmtepompboiler

De kostprijs voor een warmtepompboiler is afhankelijk van verschillende zaken. Zo zijn er verschillende soorten boilers, modellen en types beschikbaar met een inhoud tussen de 80 à 300 liter. De keuze hangt dus vooral af van je eigen verbruik en de grootte van je gezin, de voorziene aansluitingen en je budget. De prijs voor een warmtepompboiler van 300 liter (3 à 4 personen) schommelt tussen de € 2.500 à € 3.500 (excl. btw & plaatsing).

TIP: dit is slechts een richtprijs. Benieuwd naar de exacte prijs voor een warmtepompboiler op jouw maat? En wil je graag prijzen, verschillende modellen, uitvoertermijnen, … vergelijken? Vraag dan zeker gratis en vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 installateurs actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

Druk de kosten met de premie van Fluvius

De overheid wil het investeren in duurzame energie aantrekkelijker maken. Vandaar dat je bij de aankoop van een warmtepompboiler recht hebt op de premie van de netbeheerder Fluvius. Neem op voorhand alle voorwaarden, mogelijke premiebedragen, … door met een erkende installateur actief in je buurt.

 

Rendement & terugverdientijd warmtepompboiler

Vervang je je elektrische boiler door een warmtepompboiler? Dan verbruik je gemiddeld 3 keer minder stroom en bespaar je zo gemiddeld 50% à 60% op je energiefactuur. Hierdoor heb je de meerprijs van je installatie na ongeveer 5 jaar al helemaal terugverdiend.

Als je de temperatuur echter verhoogt naar 60°C à 65°C, daalt het rendement omdat de elektrische weerstand moet bijspringen. Dit heeft gevolgen voor het energieverbruik en vermindert het rendement van je warmtepompboiler. Het draait er dus om zoveel mogelijk je watergebruik te controleren.

 

warmtepompboiler of zonneboiler

 


CONCLUSIE: wat is nu de beste keuze?

Zowel een zonneboiler als een warmtepompboiler zijn uitstekende alternatieven voor een elektrische boiler, cv-gestookte boiler, … Deze systemen zijn namelijk veel energiezuiniger en milieuvriendelijker. Maar wat is nu voor jou de beste keuze? Dat hangt vooral af van je budget, de technische mogelijkheden van je woning, je persoonlijke wensen:

 • Zonneboiler: voldoet je dak aan de vereisten om een zonneboiler te plaatsen? Dan is een zonneboiler voor jou het meest geschikt. Het is namelijk de meest duurzame optie, zowel qua milieuvriendelijkheid als levensduur. Zonneboilers zijn misschien wel duurder, maar dat compenseer je door de verschillende premiemogelijkheden, de langere levensduur, …
 • Warmtepompboiler: een warmtepompboiler is de beste oplossing wanneer je enkel je elektrische boiler wil vervangen of wanneer je dak niet voldoet aan de vereisten voor het plaatsen van een zonneboiler. Bovendien vergen warmtepompboilers dankzij hun eenvoudige en snelle plaatsing geen breekwerken.

TIP: wil je weten welk soort boiler het meest op jouw maat gesneden is? Laat je dan adviseren door een erkende installateur. Die geeft je graag meer uitleg over de verschillende opties en helpt je bij het maken van de juiste keuze. Op zoek naar professionele installateurs actief in je buurt? Maak gebruik van onze gratis offertedienst.

 

BELANGRIJK: kies voor een erkende installateur!

Kies zeker een installateur die beschikt over een certificaat van bekwaamheid. Alleen zo ben je verzekerd dat een vakman met kennis van zaken de installatie plaatst. Dit is een vereiste wanneer je gebruik wil kunnen maken van de voorziene premies of subsidies. Treed in contact met gecertificeerde installateurs via het onderstaande offerteformulier:

 

➥ Online offertes vergelijken

Vraag offertes aan bij vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, werkwijzes, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw situatie en wensen. Vrijblijvend en gratis offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via onderstaand formulier: