Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
zonneboilertips.be Soorten zonneboilers en hun prijzen
zonneboilertips.be

Zonneboiler voor verwarming

Bij de meeste woningen warmt een zonneboiler enkel het water voor in de keuken en badkamer op. Maar wist je dat zo’n systeem ook je huis zelf kan verwarmen? Dankzij die verwarming betaal je nog minder energiekosten en stoot je minder CO2 uit. Benieuwd naar de mogelijkheden? Hier lees je alles over een zonneboiler voor verwarming!

Ga snel naar:
Zonneboiler verwarming: mogelijke systemen
Zonneboiler voor verwarming: kostprijs
Cv met zonneboiler: welk rendement?
Waarom erkende installateur inschakelen?
Vergelijk vrijblijvend meerdere offertes

 

Kan ik ook een zonneboiler voor verwarming gebruiken?

Ja, dat is zeker mogelijk. Met een grotere installatie (meer collectoren en een groter buffervat) kan je een zonneboiler ook als woningverwarming gebruiken. Daarvoor bestaan verschillende systemen, afhankelijk van je situatie en budget. Let wel op: voor de installatie van zo’n cv met een zonneboiler hou je wel best rekening met de volgende voorwaarden:

 • optimale woningisolatie
 • lage temperatuurverwarming (bv. vloerverwarming)
 • voldoende budget voor deze investering
 • voldoende ruimte op je dak en in je woning zelf

Interesse in een zonneboiler voor verwarming? Een erkende groene energie-installateur analyseert eerst grondig jouw woning en geeft je dan advies over je mogelijkheden. Zo maak je goed geïnformeerde keuzes. Ontvang gratis advies en prijzen op maat!

zonneboiler voor verwarming

 

Zonneboiler verwarming: mogelijke systemen

Eerst en vooral: enkel en alleen met een zonneboiler is het niet mogelijk om je huis het hele jaar door te verwarmen. Wel biedt zo’n installatie een belangrijke verwarmingsondersteuning om je energiekosten en je CO2-uitstoot te verlagen. Kortom, naast de zonneboiler zelf heb je dus nog altijd een andere warmte-opwekker nodig. Een kort overzicht van de mogelijke systemen:

 

1. Zonneboilercombi (met ingebouwde cv-brander)

Met dit systeem warm je zowel je sanitair water als het water voor je centrale verwarming op. Het bestaat uit zonnecollectoren op je dak, een groot voorraadvat en een ingebouwde cv-brander. Is er te weinig zon om het water in het vat op temperatuur te houden? Dan springt die geïntegreerde cv-brander bij. Zo’n zonneboilercombi is vooral geschikt voor grote gezinnen.

Geschikt voor… nieuwbouw en grote (energetische) renovaties
Richtprijs: 4.000 à 7.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. Zonneboiler met warmtepomp

Het is ook mogelijk om een warmtepomp en een zonneboiler te combineren. Bij zo’n systeem is er ook een groot, goed geïsoleerd buffervat voor zowel het sanitair als het cv-water. Bij voldoende zon houdt de zonneboiler dat water op temperatuur. Is er te weinig zon? Dan is het de warmtepomp die het water mee op temperatuur houdt. Met deze groene combinatie stoot je dus helemaal geen CO2 meer uit.

Geschikt voor… nieuwbouw en grote (energetische) renovaties
Richtprijs: vanaf 12.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing)

 

3. Zonneboiler met externe cv-ketel

Met een zonneboiler kan je ook het water van je bestaande cv-ketel voorverwarmen. Zo moet die ketel minder hard werken en spaar je extra energiekosten uit. Dit is de meest budgetvriendelijke oplossing en de installatie vergt geen breekwerken. Samen met je cv-installateur moet je wel nagaan of je een zonneboiler kan koppelen aan je huidige verwarmingsketel.

Geschikt voor… kleine en snelle renovatie om energiekosten uit te sparen
Richtprijs: 2.000 à 5.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing)

 

Welke verwarming met zonnecollectoren kies ik best?

Dat hangt natuurlijk van jouw situatie af. Gaat het om een nieuwbouw of laat je je woning grondig renoveren? Dan zijn een zonneboilercombi of een zonneboiler met warmtepomp de meest geschikte systemen. Wil je met een kleine renovatie je energiekosten verlagen? Dan kan je met een gewone zonneboiler in combinatie met je huidige ketel ook je woning extra verduurzamen.

Wil je een zonneboiler voor je cv- en tapwater? Een erkende installateur vertelt je graag meer over het meest aangewezen systeem voor jouw woning. Hij adviseert je ook over het aantal zonnecollectoren, de grootte van het buffervat, de locatie van alle onderdelen, … Kom nu in contact met groene energie-installateurs!

 

Zonneboiler als verwarming: kostprijs

Wil je je huis verwarmen met een zonneboiler? Dan ben je vast benieuwd naar de gemiddelde kosten voor zo’n project. Die hangen voornamelijk af van het gekozen systeem, het aantal zonnecollectoren dat je nodig hebt, het volume van het voorraadvat, … We zetten kort de richtprijzen op een rij in de onderstaande tabel:

Type zonneboiler voor verwarmingGemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
Zonneboilercombi€ 4.000 à 7.000
Zonneboiler met warmtepompVanaf € 12.000
Zonneboiler met externe cv-ketel€ 2.000 à 5000

Een precieze prijs voor jouw zonneboiler? Een erkende installateur komt gratis bij je langs om jouw project te bespreken. Daarna maakt deze expert een gedetailleerde offerte op. Om goed te kunnen vergelijken, vraag je het best offertes aan bij 2 à 3 experts. Start hier je aanvraag!

 

zonneboiler verwarming

 

Cv met zonneboiler: welk rendement?

Met een klassieke zonneboiler bespaar je ongeveer 60% op de energiekosten voor je warm water in de keuken en de badkamer. Maar hoe zit dat dan als je die zonneboiler ook voor verwarming gebruikt? In dat geval bespaar je tot 80% op de energiekosten voor je warm water en 20 à 50% op de energiekosten voor je woningverwarming. Hoeveel je exact bespaart, hangt vooral af van welk rendement je haalt. En dat rendement van je zonneboiler hangt samen met deze factoren:

 • Woningisolatie: is je woning matig geïsoleerd? Dan heb je te veel warmteverlies om een goed rendement te halen met een zonneboiler als verwarming. In dat geval is het verstandiger om je woning te verduurzamen met extra isolatie in plaats van met zo’n zonneboilersysteem.
 • Verwarming op lage temperatuur: de zon levert te weinig warmte in de winter om je huis te kunnen verwarmen met een zonneboiler in combinatie met radiatoren op hoge temperatuur. Met een lagere watertemperatuur via vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren ligt het rendement van een zonneboiler direct al flink hoger.
 • Hellingsgraad en oriëntatie van de collectoren: eerst en vooral moet je dak geschikt zijn om zonnecollectoren op te plaatsen (geen asbest, voldoende ruimte, …). Is dat het geval? Dan plaatst een installateur die collectoren onder een hoek van 20 tot 60° en gericht tussen het zuidwesten en het zuidoosten. Zo halen ze het hoogste rendement.
 • Afstand tussen voorraadvat en collectoren: idealiter staat het voorraadvat zo dicht mogelijk bij je zonnecollectoren. Hoe groter die afstand, hoe complexer (en dus ook duurder) de installatie is. Bovendien stijgt zo het risico op warmteverlies en dus ook op een lager rendement van je zonneboiler. Hou er ook rekening mee dat grote voorraadvaten zwaar wegen en ook heel wat ruimte in beslag nemen.
 • Toepassingen van de zonneboiler: voor hoe meer toepassingen je een zonneboiler gebruikt, hoe hoger het rendement ligt. In dat opzicht is een zonneboiler als verwarming dus een goed idee. Je bespaart op je energiekosten voor de verwarming van je tapwater én je cv-water. Zo verdien je je investering nog sneller terug.

 

Waarom een erkende installateur inschakelen?

Een zonneboiler plaatsen is een complexe klus die veel ervaring en expertise vergt. Daarom laat je zo’n project het best uitvoeren door een erkende groene energie-installateur met de vereiste certificaten. Enkel zo ben je 100% zeker van…

 • Premies & financiële voordelen: voor de plaatsing van een zonneboiler kan je een flink stuk van je investering terugkrijgen dankzij de Mijn VerbouwPremie. Daarnaast zijn er ook nog de EPC labelpremie, het verlaagde btw-tarief van 6%, … Om aanspraak te maken op al deze financiële voordelen, moet je wel samenwerken met een erkende installateur.
 • Advies op maat: een installateur analyseert eerst jouw situatie. Om welk type renovatie gaat het? Hoe goed is jouw woning geïsoleerd? Wat is je huidige energieverbruik? Is er voldoende plaats voor zonnecollectoren en een groot voorraadvat? Op basis van zijn grondige analyse krijg je dan advies op maat aangereikt.
 • Correcte plaatsing: de installatie van een volledig zonneboilersysteem is niet vanzelfsprekend. Dankzij de vakkennis van een erkende installateur slaap je echter op je beide oren. Hij zorgt voor een maximaal rendement dankzij een optimale plaatsing van de collectoren op je dak en het voorraadvat in je woning.
 • Systeem van topkwaliteit: een erkende installateur werkt enkel met zonnecollectoren en optimaal geïsoleerde voorraadvaten van topkwaliteit. Hetzelfde geldt voor de pomp, de buizen van het collectorcircuit en andere onderdelen van de volledige installatie.
 • Aanspreekpunt bij vragen: een onderhoud van je zonneboiler is niet wettelijk verplicht, maar wel sterk aanbevolen om de 2 jaar. Zo blijf je zeker van een goede werking en een optimaal rendement. Voor zo’n onderhoud kan je altijd bij je installateur terecht. Ook bij andere vragen staat die expert voor je klaar.

Op zoek naar zo’n erkende groene energie-installateur in je buurt? Via onze offerteservice brengen we je gratis in contact met meerdere erkende experts. Het enige wat je moet doen? Dat is het onderstaande offerteformulier invullen:

 

➥ Online offertes vergelijken

Vraag offertes aan bij vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, werkwijzes, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw situatie en wensen. Vrijblijvend en gratis offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via onderstaand formulier: