Energiebesparende maatregelen
Een zonneboiler installatie past perfect in een integrale visie rond energiezuinig en milieuvriendelijk wonen. Maar, er zijn nog vele andere mogelijkheden om je woning milieuvriendelijk te maken. De meeste zijn uitstekend te combineren met een zonneboiler installatie en verhogen zelfs z’n efficiëntie. Lees er hier alles over.
Ga snel naar:
Overzicht energiebesparende maatregelen
Ontvang gratis offertes
Energieprioriteiten
Wanneer we een energiezuinige woning willen bekomen, zijn er 4 prioriteiten. We sommen ze hieronder op in volgorde van belangrijkheid:
- Prioriteit 1: Isoleer en ventileer uw woning goed
- Prioriteit 2: Ga zelf zuinig om met water en energie
- Prioriteit 3: Kies voor energiezuinige en energiebesparende toestellen
- Prioriteit 4: Kies voor hernieuwbare energiebronnen
Andere energiebesparende maatregelen
Bij het milieuvriendelijk maken van je woning, is het belangrijk dat je eerst isoleert en vervolgens de andere energievraagstukken aanpakt. Bij nieuwbouw kan gekozen worden voor een totaalconcept waarin de prioriteiten die hierboven vermeld staan systematisch worden aangepakt zoals bij de bouw van passief- en nulenergiewoningen.
Maar ook als je de mogelijkheden of middelen niet hebt voor een dergelijk totaalconcept kunnen de vier prioriteiten je zeker leiden naar het verduurzamen van je huidige woning bij een renovatie.
…en je zonneboiler?
Omdat een zonneboiler gebruik maakt van zonne-energie, past hij bij prioriteit 4. Maar het is duidelijk dat andere ingrepen in de verschillende prioriteiten en het plaatsen van een zonneboiler elkaar versterken. Door de energieprestatie van je woning te verbeteren, zal het rendement van de zonneboiler ook verhogen. Ook het omgekeerde is waar: andere energiebesparende maatregelen zullen efficiënter worden omdat je met een zonneboiler al een aanzienlijk deel energie bespaart.
TIP: wil je graag vrijblijvend advies of offertes voor zonneboilers ontvangen? Dat kan! Maak gebruik van onze gratis offertedienst en ontvang binnen enkele werkdagen prijsvoorstellen op maat van je situatie. Start hier je aanvraag.
Voorbeelden van energiebesparende maatregelen
Hier vind je enkele andere energiebesparende maatregelen die je kan toepassen in je woning in combinatie met een zonneboiler installatie. Zo kan je de energieprestatie van je woning optimaliseren:
1) Isoleren
Isoleren is de belangrijkste manier om een huis energiezuiniger te maken. Dan spreken we niet alleen over dakisolatie maar ook over muur- en vloerisolatie. Ongeveer 20% van de warmte van een woning gaat verloren via een slecht geïsoleerde vloer. Je moet je isolatie dus zeker prioritair aanpakken.
In een goed geïsoleerde woning gaat een zonneboiler beter presteren doordat er minder snel warmte kan ontsnappen. Hierdoor ligt het energieverbruik van je woning lager en moet je zonneboiler minder snel overschakelen op bijverwarming.
2) Ventilatie
Een gecontroleerde ventilatie zorgt voor het evenwicht tussen voldoende en niet overmatig ventileren. Dat is belangrijk om het energieverlies te beperken. Bij de keuze voor een mechanische aan- en afvoer van de lucht kan geopteerd worden voor een ventilatiesysteem met energieterugwinning. Met dit apparaat wordt de warmte teruggewonnen en gebruikt om de verse lucht die naar binnen stroomt te verwarmen. Het is aan te bevelen om dat systeem toe te passen in een zeer goed geïsoleerde en luchtdichte woning.
3) Hoogrendementsglas
Hoogrendementsglas isoleert 2 tot 3 keer beter dan gewoon dubbel glas. Het verschil tussen beide is amper zichtbaar: bij gewoon dubbel glas is de spouw gevuld met lucht. Bij hoogrendementsglas is de spouw gevuld met een edelgas (bv. argon). Het warmteverlies van een venster wordt mee bepaald door het buitenschrijnwerk. Bij metalen raamprofielen is thermische onderbreking van het raamwerk noodzakelijk.
Hoogrendementsglas helpt u woning nog beter te isoleren. Hierdoor wordt ook uw zonneboiler nog efficiënter: in een goed geïsoleerde woning zal de zonneboiler minder overschakelen op de bijverwarming.
4) Condensatieketels
Condensatieketels zijn zodanig ontworpen dat er permanent een belangrijk deel van de waterdamp in de verbrandingsgassen kan condenseren. Zo wordt meer nuttige warmte vrijgemaakt. In vergelijking met een lagetemperatuurketel kan men met een condensatieketel een energiebesparing van 6 % halen.
Een condensatieketel kan in combinatie met een zonneboiler uw woning op een energiezuinige manier verwarmen en van warm water voorzien. De zonneboiler warmt uw water gratis op en de condensatieketel zorgt voor een minder milieubelastende bijverwarming wanneer nodig.
5) Warmtepompen
Warmtepompen worden ook gebruikt voor verwarming van gebouwen. Vooral als zij gecombineerd worden met zonnecollectoren, kunnen ze een grote vermindering van de co2-uitstoot helpen realiseren. De warmtepomp onttrekt warmte aan elementen van het milieu zoals bodem maar vooral lucht en water die naar het verwarmingssysteem gevoerd. Er zijn verschillende soorten warmtepompen beschikbaar.
We onderscheiden lucht/lucht warmtepompen die warmte onttrekken aan de buitenlucht en warme lucht de woning inblazen of lucht/waterwarmtepompen die van de warmte van de buitenlucht gebruik maakt om water te warmen en een woning te verwarmen. Deze laatste warmtepomp kan uitstekend gecombineerd worden met een zonneboiler.
6) Fotovoltaïsche zonnepanelen (PV-panelen)
In tegenstelling tot een zonnecollector die zonlicht omzet in warmte via een vloeistof als medium, produceren fotovoltaïsche of PV-zonnepanelen elektriciteit. Een PV-zonnepaneel bestaat uit zonnecellen gemaakt uit een laagje silicium met aan de bovenkant een negatieve en aan de onderkant een positieve lading die geplaatst wordt tussen twee glasplaten. De energie van het zonlicht produceert stroom van de bovenkant van de zonnecel naar de metalen onderkant. Die zonnecellen worden in het paneel geplaatst en verschillende panelen worden aan elkaar aangesloten tot een installatie om elektriciteit voor uw woning te leveren.
Wanneer je woning voldoende geïsoleerd is en je voldoende elektriciteit opwekt via zonne-energie, dan kan je denken aan elektrische bijverwarming voor uw zonneboiler. Zo niet, blijft een bijverwarming op gas aangewezen.
TIP: er zijn nog talloze andere manieren om je woning te verduurzamen, denk maar aan een pelletkachel, warmtekrachtkoppeling, een douchespaarkop, een douche met warmteterugwinning,…
Ga zelf op onderzoek uit naar de mogelijkheden waar jij je goed bij voelt en die binnen je budget past. Een installateur van zonneboilers kan je bij de plaatsing van je zonneboiler informeren over andere milieuvriendelijke alternatieven die perfect compatibel zijn met je zonneboiler installatie. Kom in contact met een ervaren installateur met behulp van het onderstaande offerteformulier: