Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
zonneboilertips.be Soorten zonneboilers en hun prijzen
zonneboilertips.be

Verwarmen met zonneboiler

Een zonneboiler bestaat onder meer uit zonnecollectoren die met zonnewarmte je sanitair water en eventueel ook je cv-water verwarmen. Er zijn 3 manieren om te verwarmen met een zonneboiler. In dit artikel bespreken we uitgebreid de werking, kostprijs, … van deze methodes!

Ga snel naar:
OPTIE 1: sanitair water verwarmen met zonneboiler
OPTIE 2: huis verwarmen met zonneboiler
OPTIE 3: zwembad verwarmen met zonneboiler

Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Waarom verwarmen met een zonneboiler?

Een zonneboiler is een populaire verduurzamingsmaatregel. Maar waarom zou je nu precies kiezen voor een zonneboilersysteem? We overlopen hieronder de voordelen:

 • Minder dakruimte: heb je niet zoveel dakoppervlakte beschikbaar? Dan is het rendabeler om in een zonneboiler te investeren dan in zonnepanelen. Het rendement met een zonneboiler ligt tot wel 4 keer hoger.
 • Minder gevoelig voor schaduw een zonneboiler is minder gevoelig aan schaduwval dan bv. zonnepanelen. Is je dak dus niet zo gunstig georiënteerd? Dan ben je alvast verzekerd van een betere opbrengst met de zonnecollectoren van een zonneboiler.
 • Besparing energiefactuur: met een zonneboiler bespaar je tot wel 60% op je kosten voor warm sanitair water. Dat scheelt een flink stuk op je energiefactuur.
 • Ecologische keuze: verwarmen met een zonneboiler gebeurt op natuurlijke wijze, met behulp van het zonlicht. Wist je dat je de CO2-uitstoot voor je warmwaterproductie met wel 35% verlaagt? Dat is alleen maar goed voor ons leefmilieu.
 • Aantrekkelijke premies: wist je dat je voor het plaatsen van een zonneboiler een beroep kan doen op enkele mooie premies en andere financiële voordelen? Zo kan je de kosten van deze investering flink drukken.

Zonneboiler plaatsen? Neem dan contact op met een ervaren en gecertificeerd installateur. Zo ben je zeker van een installatie die volledig bij jouw huishoudelijke noden aansluit. Heb je interesse? Kom in contact met installateurs actief in je regio.

 

OPTIE 1: sanitair water verwarmen met zonneboiler

zonneboiler met cv ondersteuning

In vele gevallen verwarmt een zonneboiler enkel het sanitair water in de badkamer en de keuken. Hoe werkt zo’n zonneboilersysteem precies? Een installatie bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Zonnecollectoren: de collectoren vangen de warmte van de zonnestralen op. In deze collectoren bevindt zich een glycolmengsel dat opwarmt dankzij het zonlicht. Een pomp stuwt deze vloeistof naar het voorraadvat.
 • Voorraadvat met warmtewisselaar: de verwarmde vloeistof komt onderaan het voorraadvat terecht in de spiraalvormige warmtewisselaar. Deze warmt het water in het voorraadvat op. Na de warmteafgifte stroomt de vloeistof terug naar de zonnecollectoren.
 • Naverwarming: in de meeste gevallen is een zonneboiler alleen niet voldoende om in je warmwaterbehoefte te voorzien, zeker niet gedurende de wintermaanden. Daarom wordt een zonneboiler vaak gecombineerd met naverwarming (bv. geiser, warmtepomp of cv-ketel).

⇒ Prijs: € 3.000 à 4.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Start hier je aanvraag.

BELANGRIJK: wil je een cv zonneboiler aansluiten op een bestaande cv-installatie? Dan moet je ketel toelaten dat de aanvoertemperatuur van water uit het voorraadvat hoger ligt dan voorzien (gem. 85°C). Je installateur helpt je hier graag verder mee.

 

Alternatief: zonneboiler met warmtepomp

Een zonneboiler dekt gemiddeld zo’n 60% van je warmtevraag. Wil je op een duurzame manier 100% van je warmwaterbehoefte dekken? Dan is je zonneboiler met een warmtepomp te combineren! Op een donkere en regenachtige dag springt je warmtepomp dan bij om het water in het voorraadvat op de gewenste temperatuur te krijgen. Je installateur vertelt je hier graag meer over.

 

OPTIE 2: woning verwarmen met zonneboiler

cv zonneboiler

Wil je niet alleen je sanitair water, maar ook je volledige woning verwarmen met een zonneboiler? Dan bestaat hiervoor een aangepaste installatie: de zonneboilercombi. Het grote verschil met een standaard zonneboiler is de geïntegreerde cv-brander. Hoe werkt het precies?

 • Zonnecollectoren: de collectoren vangen de warmte van de zonnestralen op. In deze collectoren bevindt zich een glycolmengsel dat opwarmt dankzij het zonlicht. Een pomp stuwt deze vloeistof naar het voorraadvat.
 • Groter voorraadvat: een voorraad- of buffervat bevat het water dat je afgiftesystemen voedt. Het is als het ware het kloppende hart van je installatie. Hier wordt het cv-water opgewarmd en vervolgens vervoerd naar je verwarmingselementen.
 • Geïntegreerde cv-brander: is het water in je buffervat te koud? Dan valt de geïntegreerde brander in en verwarmt het water verder naar de gewenste temperatuur. Zo ben je zeker van een aangenaam wooncomfort.

⇒ Prijs: € 4.000 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Start hier je aanvraag.

BELANGRIJK: betekent dit dat een combi zonneboiler dan helemaal geen cv ondersteuning meer nodig heeft? Inderdaad. Dankzij de geïntegreerde cv-brander heb je geen aparte cv-ketel meer nodig.

 

OPTIE 3: zwembad verwarmen met zonneboiler

zwembad verwarmen met zonneboiler

Aangezien het rendement van een zonneboiler erg hoog ligt gedurende zonnige periodes kan je dit principe ook toepassen als zwembadverwarming. Daarvoor bestaan er meerdere opties:

 • Koepelvormige collectoren: dit type zonnecollectoren kan tot wel 5.000 liter zwembadwater verwarmen. Ze zijn erg compact en je kan ze bovendien aan elkaar koppelen. Zo kan je ze ook voor grotere zwembadvolumes gebruiken.
 • Solar matten: deze EPDM matten bestaan uit ingebouwde leidingen die de zon opwarmt. Je plaatst deze verwarmingsoplossing tussen de zwembadpomp en de slang.  Dit is een geschikte oplossing voor opzetzwembaden tot wel 6.000 liter.
 • Standaard zonnecollectoren: je kan je zwembad ook opwarmen met standaard collectoren op het dak van je poolhouse, tuinhuis, … Een zwembad installateur gaat dan na hoeveel collectoren je nodig hebt voor jouw zwembad, hoe groot het opslagvat moet zijn, …

Prijs: vanaf € 50 per m² (incl. btw) voor matten en koepels zijn beschikbaar vanaf € 100 per stuk (incl. btw). Ga je voor een volwaardig zonneboilersysteem met collectoren? Dan kom je uit op een prijs van 4.000 à 6.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Start hier je aanvraag

 

Welke zonneboiler kies ik het best?

Je woning verwarmen met een zonneboiler is enkel een goed idee wanneer je verwarmt met lage temperatuurverwarming en als je woning bovendien goed geïsoleerd is. Anders ligt het rendement gewoon te laag en betaal je meer dan je lief is. Zoek je enkel naar een manier om je opzetzwembad met een zonneboiler te verwarmen? Dan zijn solar matten of koepels een goedkopere toepassing.

Hulp nodig bij het kiezen van de beste installatie voor jouw situatie? Laat je dan bijstaan door een ervaren installateur. Samen met jou bepaalt hij welke installatie het beste aansluit bij jouw noden. Bovendien maak je zo ook aanspraak op diverse premies! Kom gratis in contact met professionals uit jouw buurt.

 

Zonneboiler plaatsen: aandachtspunten

Om verzekerd te zijn van een goed rendement, is een optimale plaatsing van je zonneboilersysteem essentieel. We zetten enkele aandachtspunten voor jou op een rijtje:

 • Inhoud opslagvat: de inhoud van het voorraadvat varieert van 75 tot wel 1.000 liter. Het spreekt voor zich dat deze aangepast moet zijn aan je warmwaterbehoefte. Doorgaans volstaat een boiler van 150 à 450 liter voor een gemiddelde gezinsgrootte.
 • Aantal zonnecollectoren: het aantal benodigde zonnecollectoren (in m²) hangt nauw samen met de inhoud van het voorraadvat. Doorgaans wordt minimaal 1 à 1,5 m² collectoroppervlakte per persoon voorzien.
 • Oriëntatie & hellingsgraad dak: om zoveel mogelijk warmte te kunnen opwekken, is een goede dakoriëntatie en -helling onontbeerlijk. Hoe meer zon er op je collectoren valt, hoe beter. Op een plat dak komt eerst een frame om zo de beste hellingsgraad na te streven.
 • Afstand collectoren & voorraadvat: deze afstand hou je het best zo kort mogelijk. Te lange leidingen kunnen namelijk flink wat warmteverlies teweeg brengen en vergroten de kans op lekken. Bevinden de leidingen zich in onverwarmde ruimtes? Dan kan je deze isoleren.
 • Lage temperatuurverwarming: een zonneboiler verwarmt je water tot ongeveer 60°C. Dat is een pak minder dan de gemiddelde 90°C. Daarom is het belangrijk om verwarmingstoestellen te plaatsen die aangepast zijn aan de lage temperatuur van dit leidingwater.
 • Gewicht van je voorraadvat: het spreekt voor zich dat de draagkracht van je vloer het gewicht  van het opslagvat moet aankunnen. Zorg ervoor dat het vat ook makkelijk bereikbaar is voor eventuele herstellingen of keuringen.

BELANGRIJK: het is verboden om een zonneboiler te plaatsen op een asbesthoudend dak. Ga dus eerst na of er nog asbest in jouw dakbedekking zit. Voor asbestverwijdering kan je wel genieten van een premie!

 

Vertrouw op een gecertificeerd installateur!

Je moet je zonneboiler laten plaatsen door een RESC-ert installateur. Is dit niet het geval? Dan moet een RESC-ert installateur alsnog jouw installatie valideren. Je doet er dus goed aan om meteen een betrouwbare vakman in te schakelen. Hij is niet alleen op de hoogte van alle bovenstaande aandachtspunten, maar plaatst je zonneboiler volledig volgens de regels van de kunst. En duiken er vroeg of laat problemen op? Dan kan je op hem of haar rekenen!

TIP: wil je aanspraak maken op premies? Dan is het belangrijk dat je je zonneboiler door een erkende installateur laat plaatsen. Interesse? Ontmoet verschillende professionals uit jouw regio via het onderstaande formulier: