Een zonneboiler om geld te besparen? Lees dan meer over zonneboilers op deze website

Geld besparen met een zonneboiler?

Bespaar niet alleen tot 60% op de kosten van uw warm water, maar ook tot 30% op de plaatsing van een zonneboiler.
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan en vergelijk prijzen van zonneboilers.

Offertes aanvragen

Zonneboiler: Premies & Subsidies 2019

Laatste update, 2 januari 2019 – Met een zonneboiler produceer je ‘gratis’ warm water met behulp van zonne-energie. Omdat een zonneboiler al snel 4.000 tot 5.000 euro kost, heeft de Vlaamse overheid een premie voor zonneboilers ingevoerd met als doel meer mensen te stimuleren een zonneboiler te plaatsen.

Ga snel naar: Bedrag premieRol van de netbeheerderAanvraagprocedureAanvullende premies

 

Zonneboiler op dak: premies, voorwaarden en aanvraagprocedurePremie zonneboiler bedrag

Je hebt recht op een zonneboilerpremie tot 550 euro per vierkante meter of maximaal 40% van het factuurbedrag. Dat komt neer op maximaal 2.750 euro per installatie.

Voor personen die recht hebben op sociale maximumprijzen (de zogenaamde beschermde afnemers) worden de premie en het maximumbedrag voor zonneboilers verhoogd met 20 procent. Sommige gemeenten kennen daarenboven een extra zonneboiler premie toe van 250 euro of bieden een goedkope tot renteloze lening aan.

 

Rol van de netbeheerder

Je kan in aanmerking komen voor een premie van de netbeheerder voor een zonneboiler in woningen of appartementen, maar de werken moet je laten uitvoeren door een aannemer. Deze premie is combineerbaar met een verbeteringspremie van 750 euro. Er zijn een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Een overzicht van deze voorwaarden alsook hoe je de netbeheerderpremie kan aanvragen kan je terugvinden op de website van de Vlaamse overheid. Het aanvragen van de premie dien je te doen bij netbeheerder Fluvius, de fusie tussen de voormalige netbeheerders Eandis en Infrax.

 

Voorwaarden

Om recht hebben op de zonneboilerpremie van de netbeheerder, moet je voldoen aan de volgende reeks voorwaarden:

 • Nieuw: enkel van toepassing op nieuwe zonneboilers die zorgen voor sanitair warm tapwater en eventueel ook voor woningverwarming.
 • Facturen: de factuur mag niet ouder zijn dan 1 jaar en moet de netbeheerder uiterlijk 12 maanden na de factuurdatum bereiken.
 • Woning: moet gelegen zijn in het Vlaams Gewest en uiterlijk aangesloten zijn op het elektriciteitsnet op 31-12-2013. Woningen waarvoor de bouwaanvraag voor deze datum ingediend werd maar die pas erna op het net aangesloten werden, komen ook in aanmerking.
 • Technische eisen: de installatie moet ook aan enkele technische eisen voldoen.

 

Opgelet: sinds 1 juli 2017 moet de installatie gebeuren door een aannemer met een certificaat van bekwaamheid om recht te hebben op de premie. Daarom doe je best een beroep op een erkend aannemer. Die vind je hier. Je kan de installatie ook laten keuren door een gecertificeerde keuringsinstantie.

 

Berekening terugverdientijd

 • Aankoop van de zonneboiler (incl. 6% BTW en plaatsing)= 4.800 euro
 • Premie van de Vlaamse overheid: 2.750 euro, begrensd tot 40% van de totale factuur = 1.920 euro
 • Gemeentelijke premie: 250 euro
 • De zonneboiler kost u werkelijk: 4.800 euro – 1.920 euro – 250 euro = 2.630 euro

Dankzij de totale jaarlijkse energiebesparing wordt de terugverdientijd van de zonneboiler op 7 à 10 jaar geschat.

Let op: Kies je voor een zonneboiler in uw nieuwbouwwoning, dan geldt het btw-percentage van 21% i.p.v. 6%. De kostprijs voor de installatie van de zonneboiler, alsook de terugverdientijd zullen in dit geval hoger liggen.

Tip: check altijd de ‘kleine letters’ op voorhand als je een premie wilt aanvragen. Het kan zijn dat de installatie door een erkende installateur een vereiste is.

Interesse in een zonneboiler en benieuwd naar advies en een prijs op maat?
 ⇒ Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij erkende vakmannen uit jouw regio.

 

Premie zonneboiler? Bekijk hier de voorwaarden

 

Aanvraagprocedure

De premie kan per woning 1 keer om de 15 jaar aangevraagd worden via de website van de netbeheerder Fluvius of per post. Aanvragen die online verstuurd worden, worden sneller verwerkt. Alle formulieren zijn te verkrijgen via de website van Fluvius.

Werd je aanvraag goedgekeurd? Dan wordt de premie binnen de 6 maand uitbetaald. Werd je aanvraag geweigerd? Dan wordt vermeld waarom of eventueel welke gegevens nog ontbreken. Daarmee kan je eventueel een nieuwe aanvraag opstellen.

 

Aanvullende premies

1. Totaalrenovatiebonus

Wie investeert in 3 of meer energiebesparende maatregelen, kan in aanmerking komen voor de totaalrenovatiebonus. Die heeft als doel woningen op een systematische manier energiezuiniger te maken. Daarvoor moet je als eigenaar binnen de 5 jaar in minstens 3 van de volgende 7 domeinen investeren:

 • Nieuwe beglazing
 • Dak- of zolderisolatie
 • Muurisolatie
 • Vloerisolatie
 • Zonneboiler
 • Warmtepomp
 • Ventilatiesysteem

De totaalrenovatiebonus stijgt gradueel naarmate je meer ingrepen uitvoert binnen de 5 jaar. Hieronder een overzicht van de premies die je ontvangt voor een woning naargelang het aantal ingrepen. Voor appartementen geldt de helft van onderstaande bedragen.

Premie voor 3 investeringen1.250 euro
Premie voor 4 investeringen1.750 euro
Premie voor 5 investeringen2.750 euro
Premie voor 6 investeringen3.750 euro
Premie voor 7 investeringen4.750 euro

Belangrijke voorwaarde voor het verkrijgen van de totaalrenovatiebonus is dat je steeds voldoet aan de eisen voor het verkrijgen van de individuele premies. Pas dan krijg je de extra premie uitgekeerd van de Vlaamse Overheid.

 

2. Benovatiecoach

Ken je buren uit je straat of gemeente die ook geïnteresseerd zijn in een zonneboiler? Dan kan je je aanmelden via je netbeheerder voor een Benovatiecoach. Deze ontfermt zich over heel wat taken die het aanschaffen van een zonneboiler voor jou en je buren veel eenvoudiger en aangenamer maakt:

 • Energetische doorlichting van de woning
 • Zoeken van aannemers
 • Vraagt offertes op
 • Werfopvolging
 • Begeleidt je bij je premie-aanvraag

Vanaf er 10 buurtbewoners zich geregistreerd hebben, dan brengt de netbeheerder je op de hoogte en kan jouw project starten. De netbeheerder zorgt voor een Benovatiecoach die het volledige proces van offerte over installatie tot uitbetaling van je premie in goede banen leidt. Gemakkelijker wordt het niet!

 

3. Gemeentelijke premie

In sommige gemeentes worden nog steeds extra premies van 250 euro gegeven voor het installeren van een zonneboiler. Bovendien geven heel wat goedkope tot zelfs renteloze leningen voor het stimuleren van milieuvriendelijke initiatieven. Vraag dit na bij uw gemeente.