zonneboilertips.be Soorten zonneboilers en hun prijzen in 2021
zonneboilertips.be

Zonneboiler premies 2021

Wie een zonneboiler wil plaatsen, kan daarvoor via de overheid aanspraak maken op verschillende zonneboiler premies. Zo kan je de kosten drukken en wordt de investering nóg interessanter. In dit artikel vind je een overzicht van alle beschikbare premies voor een zonneboiler met info over de premiebedragen, voorwaarden en aanvraagprocedure.

Overzicht zonneboiler premies 2021:

1. Zonneboiler premie Fluvius
2. Totaalrenovatiebonus
3. Gemeentelijke zonneboiler premies
Ontvang offertes van erkende installateurs

 

1. Zonneboiler premie van netbeheerder Fluvius

Voor de installatie van een zonneboiler kan je via netbeheerder Fluvius een premie krijgen. Deze premie voor de aankoop van een zonneboiler bedraagt 550 euro per m² oppervlakte van de zonnecollector. Hou wel rekening dat het maximum bedrag voor een premie 2.750 euro en max. 40% van het factuurbedrag is.

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

 • De zonneboiler moet geplaatst worden in een woning in het Vlaams Gewest die vóór 1-1-2014 aangesloten werd op het elektriciteitsnet.
 • Het moet gaan om een nieuwe zonneboiler die instaat voor de aanmaak van sanitair warm tapwater, eventueel in combinatie met woningverwarming.
 • De zonneboiler moet geplaatst of gekeurd worden door een gecertificeerd installateur. Een erkend installateur inschakelen is hoe dan ook de beste keuze. Deze kan je adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie én verzekert je van een correcte plaatsing. Vergelijk gratis advies en prijzen van erkende zonneboiler installateurs via de offertepagina.

 

Hoe kan ik de premie voor een zonneboiler aanvragen?

Je kan deze subsidie voor een zonneboiler pas aanvragen bij Fluvius (online of per post) nadat de werken uitgevoerd zijn. Bij de aanvraag moet je namelijk al een kopie van de facturen, een attest met technische informatie over de geïnstalleerde zonneboiler, … meesturen. Let op, de facturen mogen op het moment van de aanvraag niet ouder zijn dan 1 jaar.

Een erkend installateur voorziet je van de nodige documenten en kan indien nodig ook helpen bij het aanvragen van de zonneboiler subsidie. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw situatie.

 


2. Totaalrenovatiebonus

Combineer je de installatie van een zonneboiler binnen een periode van 5 jaar met nog 2 andere energiebesparende maatregelen? Dan kan je daarvoor een totaalrenovatiebonus krijgen. Dat is een bonusbedrag bovenop de gewone premies die je voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen krijgt. Volgende werken komen in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus:

 • Zonneboiler
 • Warmtepomp
 • Ventilatie
 • Dakisolatie of zoldervloerisolatie
 • Spouwmuurisolatie of buitenmuurisolatie (langs binnen of buiten)
 • Vloerisolatie of kelderisolatie
 • Nieuwe beglazing

 

Hoeveel bedraagt het bonusbedrag?

Hoeveel de bonus precies bedraagt is afhankelijk van het aantal maatregelen dat je laat uitvoeren:

 • 3 investeringen: € 1.250 voor eengezinswoningen / € 625 voor appartementen
 • 4 investeringen: € 1.750 voor eengezinswoningen / € 875 voor appartementen
 • 5 investeringen: € 2.750 voor eengezinswoningen / € 1.375 voor appartementen
 • 6 investeringen: € 3.750 voor eengezinswoningen / € 1.875 voor appartementen
 • 7 investeringen: € 4.750 voor eengezinswoningen / € 2.375 voor appartementen

Voor beschermde afnemers (= mensen die recht hebben op sociale maximumprijzen voor aardgas en elektriciteit) ligt het bonusbedrag 50% hoger.

 

Hoe kan ik de totaalrenovatiebonus aanvragen?

Het toekennen van de bonus gebeurt automatisch. Je moet de energiebesparende maatregelen dan wel eerst laten uitvoeren en er de Fluvius premie voor aanvragen. Zodra Fluvius vaststelt dat er voor een woning 3 maatregelen betroffen werden, nemen ze contact met je op.

LET OP: de Fluvius premies (bvb. voor het plaatsen van een zonneboiler, dakisolatie, muurisolatie, …) kan je enkel aanvragen voor werken die uitgevoerd werden door een aannemer. Samenwerken met een vakman is sowieso de beste keuze. Deze kan je adviseren op maat van jouw situatie én zorgt voor een correcte uitvoering van de werken. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw situatie via de offertepagina.

 


3. Gemeentelijke zonneboiler premies

Sommige gemeenten en steden bieden ook eigen subsidies voor de installatie van zonneboilers aan. Let op, want dat is niet in elke gemeente of stad het geval. Bovendien kunnen de premiebedragen en voorwaarden ook sterk verschillen per locatie.

Je informeert je dus best op voorhand over het bestaan van zonneboiler premies bij jouw lokale overheid. Daarnaast kan je je ook altijd laten informeren over de mogelijkheden door een gespecialiseerde zonneboiler installateur.

 


 

TIP: bekijk ook deze berichten:

 

➥ Online offertes vergelijken

Vraag offertes aan bij vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, werkwijzes, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw situatie en wensen. Vrijblijvend en gratis offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via onderstaand formulier: