Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
zonneboilertips.be Soorten zonneboilers en hun prijzen in 2021
zonneboilertips.be

Zonneboiler premies 2024

Wie een zonneboiler wil plaatsen, kan daarvoor aanspraak maken op verschillende zonneboiler premies. Zo kan je de kosten drukken en is deze duurzame investering nóg interessanter. In dit artikel vind je een overzicht van alle beschikbare premies voor een zonneboiler met info over de premiebedragen, voorwaarden en aanvraagprocedure.

Overzicht zonneboiler premies 2024:

1. Mijn VerbouwPremie
2. Totaalrenovatiebonus
3. Gemeentelijke zonneboiler premies

Advies op maat nodig? Contacteer dan meerdere zonneboiler installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

1. Mijn VerbouwPremie

Wil je investeren in een zonneboilersysteem voor je woning? Dan kan je daarvoor de Mijn VerbouwPremie aanvragen. Dat is een eengemaakte premie die de vroegere Overkoepelende renovatiepremie en de energiepremies van Fluvius bundelt.

 

Belangrijke voorwaarden

Elke eigenaar en investeerder in gebouwen kan in aanmerking komen voor een premie voor een nieuwe zonneboiler. Voor een complete aanvraag lever je alle facturen, een attest van de aannemer, een foto van de zonnecollectoren en eventueel een omgevingsvergunning en EPB-aangifte. Daarnaast moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Aansluiting op elektriciteitsnet: de premie is aan te vragen voor gebouwen die vóór 2014 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Gebouwen waarvoor de stedenbouwkundige omgevingsvergunning meer dan 5 jaar geleden is verleend, die voldoen aan de EPB-eisen en waarvoor de EPB-aangifte correct is opgestuurd, vormen de uitzondering op deze norm.
 • Factuur: om in aanmerking te komen voor de premie moet het totale factuurbedrag minimaal € 1.000 (excl. btw) bedragen en mag de factuur op de aanvraagdatum van de premie maximaal 2 jaar oud zijn.
 • Installatie: voor de installatie van een zonneboiler heb je een RESCert-installateur nodig. Daarnaast is het belangrijk om te achterhalen of de zonneboiler een Solar Keymark heeft. Is dit niet het geval? Dan moeten de collectoren een systeemtest hebben ondergaan én conform EN12976-1 zijn gemarkeerd in de fabriek.
 • Inhoud opslagvat: zonneboilers in woningen of appartementen moeten een opslagvat hebben met een inhoud van minstens 40 liter per m² apertuuroppervlakte bij vlakkeplaat collectoren en minstens 55 liter per m² apertuuroppervlakte bij buiscollectoren.

 

Bedragen Mijn VerbouwPremie

De premie die je ontvangt voor een zonneboiler hangt af van de aanvrager en het gebouw. Zo varieert de maximale premie tussen 40 à 50% van het totale factuurbedrag. Een kort overzicht:

Type gebouwCategorieMaximale premie
Woning of appartementLaagste inkomenscategorie of verhuurder bij SVKmax. 50% van factuur
/ tot € 3.300 (€ 660 per m²)
Middelste en hoogste inkomenscategoriemax. 40% van factuur
/ tot € 2.750 (€ 550 per m²)
Overige investeerdersmax. 40% van factuur
/ tot € 2.750 (€ 550 per m²)
Gemeenschappelijke installatie
voor appartementsgebouw
max. 40% van factuur
/ tot € 2.750 per appartement (€ 550 per m²)
Niet-woongebouwenmax. 40% van factuur
/ tot € 20.000 (€ 200 per m²)

 

Hoe vraag ik de Mijn VerbouwPremie aan?

Je kan de Mijn VerbouwPremie online aanvragen via het digitaal loket. Dat moet uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste factuur.

BELANGRIJK: documenten die je nodig hebt bij de aanvraag zijn o.a. de (eind)facturen, het attest van de aannemer, … Een erkende installateur bezorgt je de nodige documenten en kan je indien nodig ook helpen om de Mijn VerbouwPremie aan te vragen. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van meerdere erkende installateurs via de offertepagina.

 


2. Totaalrenovatiebonus (€ 625 tot 4.750)

Combineer je de installatie van een zonneboiler binnen een periode van 5 jaar met nog minstens 2 andere energiebesparende maatregelen? Dan kan je daarvoor ook de Totaalrenovatiebonus krijgen. Volgende werken komen in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus:

 • Zonneboiler
 • Warmtepomp
 • Ventilatie
 • Dak- of zoldervloerisolatie
 • Buitenmuurisolatie (langs binnen, langs buiten of via de spouw)
 • Vloer- of kelderisolatie
 • Hoogrendementsbeglazing

LET OP: om in het traject van de Totaalrenovatiebonus te zitten, moet de eindfactuur van je 1e investering een datum hebben tussen 2017 en 2020. Daarna heb je 5 jaar de tijd om de andere maatregelen uit te voeren.

Ondertekende je nog in 2020 een offerte voor een 1e investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus en ontving je de eindfactuur in 2021? Dan kan je kiezen tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie. Bij een ondertekende offerte na 1 januari 2021 val je niet meer onder de Totaalrenovatiebonus en kan je een beroep doen op de EPC-labelpremie. Een installateur kan je hier verder over informeren.

 

Hoeveel bedraagt het bonusbedrag?

Hoeveel de bonus precies bedraagt, hangt af van het aantal maatregelen dat je laat uitvoeren:

 • 3 investeringen: € 1.250 voor eengezinswoningen / € 625 voor appartementen
 • 4 investeringen: € 1.750 voor eengezinswoningen / € 875 voor appartementen
 • 5 investeringen: € 2.750 voor eengezinswoningen / € 1.375 voor appartementen
 • 6 investeringen: € 3.750 voor eengezinswoningen / € 1.875 voor appartementen
 • 7 investeringen: € 4.750 voor eengezinswoningen / € 2.375 voor appartementen

BELANGRIJK: voor beschermde afnemers (= mensen die recht hebben op sociale maximumprijzen voor aardgas en elektriciteit) ligt het bonusbedrag hoger.

 

Hoe kan ik de Totaalrenovatiebonus aanvragen?

Het toekennen van de bonus gebeurt automatisch. Je moet de energiebesparende maatregelen eerst laten uitvoeren en er de Mijn VerbouwPremie voor aanvragen. Zodra Fluvius vaststelt dat je voor je woning 3 maatregelen genomen hebt, nemen ze contact met je op.

LET OP: de Mijn VerbouwPremie (bv. voor het plaatsen van een zonneboiler, dakisolatie, muurisolatie, …) kan je enkel aanvragen voor werken die uitgevoerd zijn door een aannemer. Samenwerken met een expert is sowieso de beste keuze. Die kan je adviseren op maat van jouw situatie én zorgt voor een correcte plaatsing. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw situatie via de offertepagina.

 


3. Gemeentelijke zonneboiler premies

Sommige gemeenten en steden bieden ook eigen subsidies voor de installatie van zonneboilers aan. Let op, want dat is niet in elke gemeente of stad het geval. Bovendien kunnen de premiebedragen en voorwaarden ook sterk verschillen per locatie.

Je informeert je dus best op voorhand over een mogelijke zonneboiler premie bij jouw lokale overheid. Daarnaast kan je je ook altijd laten informeren over de mogelijkheden door een gespecialiseerde zonneboiler installateur.

 


 

TIP: bekijk ook deze berichten:

 

➥ Online offertes vergelijken

Vraag offertes aan bij vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, werkwijzes, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw situatie en wensen. Vrijblijvend en gratis offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via onderstaand formulier: