zonneboilertips.be Soorten zonneboilers en hun prijzen in 2021
zonneboilertips.be

Zonneboiler premies 2022

Wie een zonneboiler wil plaatsen, kan daarvoor via de overheid aanspraak maken op verschillende zonneboiler premies. Zo kan je de kosten drukken en wordt de investering nóg interessanter. In dit artikel vind je een overzicht van alle beschikbare premies voor een zonneboiler met info over de premiebedragen, voorwaarden en aanvraagprocedure.

Overzicht zonneboiler premies 2022:

1. Mijn VerbouwPremie
2. Zonneboiler premie Fluvius (t/m 30 juni 2022)
3. Totaalrenovatiebonus
4. Gemeentelijke zonneboiler premies

Advies op maat nodig? Contacteer dan meerdere zonneboiler installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

1. Mijn VerbouwPremie

Het oude premiestelsel van Fluvius werd sinds 1 juli opgeheven. Daarna worden de premies voor energiebesparende maatregelen en de overkoepelende renovatiepremie samengevoegd in 1 regeling. Na een periode van 3 maanden is Mijn VerbouwPremie aan te vragen, dus vanaf 1 oktober 2022.

Let op: heb je binnen de oude premieregeling van Fluvius nog een premie aangevraagd? Dan kan je met diezelfde facturen geen aanvraag meer doen voor de Mijn VerbouwPremie.

 

Belangrijke voorwaarden

Elke eigenaar en investeerder in gebouwen kan in aanmerking komen voor een premie voor een nieuwe zonneboiler. Voor een complete aanvraag lever je alle facturen, een attest van de aannemer, een gedateerde foto van de zonnecollectoren, en eventueel een omgevingsvergunning en EPB-aangifte.

Waar houd je rekening mee als je na 1 oktober 2022 een premie voor zonneboilers wilt aanvragen? Hieronder zetten we een aantal van de belangrijkste voorwaarden op een rijtje:

 • Aansluiting op elektriciteitsnet: de premie is aan te vragen voor gebouwen die vóór 2014 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Gebouwen waarvoor de stedenbouwkundige omgevingsvergunning meer dan 5 jaar geleden is verleend, die voldoen aan de EPB-eisen en waarvoor de EPB-aangifte correct is opgestuurd, vormen de uitzondering op deze norm.
 • De factuur: om in aanmerking te komen voor de premie moet het totale factuurbedrag minimaal € 1.000 bedragen en mag de factuur op de aanvraagdatum van de premie maximaal 2 jaar oud zijn. Voor aanvragen tussen 1 oktober 2022 en 31 december 2022 geldt daarentegen 2 jaar en 3 maanden.
 • De installatie: voor de installatie of validatie van een zonneboiler heb je een Rescert-installateur nodig. Daarnaast is het belangrijk om te achterhalen of de zonneboiler een Solar Keymark heeft. Is dit niet het geval, dan moet de collectoren een systeemtest hebben ondergaan én conform EN12976-1 zijn gemarkeerd in de fabriek.
 • Inhoud opslagvat: zonneboilers in woningen of appartementen moeten een opslagvat hebben met een inhoud van minstens 40 liter per m² apertuuroppervlakte bij vlakkeplaat collectoren en 55 liter per m² apertuuroppervlakte bij buiscollectoren.

 

Bedragen Mijn VerbouwPremie

De premie die je ontvangt voor een zonneboiler is afhankelijk van de aanvrager en het desbetreffende gebouw. Zo varieert de maximale premie tussen 35 – 50% van het totale factuurbedrag. Een kort overzicht:

Type gebouwCategorieMaximale premie
Woning of appartementLaagste inkomenscategorie of verhuurder bij SVKmax. 50% van factuur
/ € 3.300 (€ 660 per m²)
Middelste en hoogste inkomenscategoriemax. 40% van factuur
/ € 2.750 (€ 550 per m²)
Overige investeerdersmax. 40% van factuur
/ € 2.750 (€ 550 per m²)
Gemeenschappelijke installatie
voor appartementsgebouw
max. 40% van factuur
/ € 2.750 per appartement (€ 550 per m²)
Niet-woongebouwenmax. 40% van factuur
/ € 20.000 (€ 200 per m²)

 

Hoe vraag ik de Mijn VerbouwPremie aan?

Vanaf 1 oktober 2022 kan je de Mijn VerbouwPremie online aanvragen via het digitaal loket. Dat moet normaal uiterlijk 2 jaar na datum van de laatste factuur. Uitzondering: tussen 1 oktober en 31 december 2022 kan je de premie aanvragen voor facturen die op dat moment max. 2 jaar en 3 maand oud zijn.

Documenten die je nodig hebt bij de aanvraag zijn o.a. de (eind)facturen, het attest van de aannemer, … Een vakman voorziet je van de nodige documenten en kan je indien nodig ook helpen om de Mijn VerbouwPremie aan te vragen. Ontvang vrijblijvend offertes van professionele plaatsers via de offertepagina.

 


2. Zonneboiler premie van Fluvius

Voor de installatie van een zonneboiler kan je via netbeheerder Fluvius een premie krijgen. Deze premie voor de aankoop van een zonneboiler bedraagt 550 euro per m² oppervlakte van de zonnecollectoren. Hou er wel rekening mee dat het maximale bedrag voor een premie 2.750 euro is. De premie bedraagt ook max. 40% van het factuurbedrag.

LET OP: deze premie is niet meer aan te vragen

De oude premieregeling voor zonneboilers van Fluvius is sinds 1 juli 2022 opgeheven. Wil je de kostprijs van een zonneboiler dus nog verlagen met een premie, dan doe je dit wanneer de nieuwe Mijn VerbouwPremie wordt geïntroduceerd vanaf 1 oktober 2022.

 

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen?

 • De zonneboiler moet geplaatst worden in een woning in het Vlaams Gewest die vóór 1-1-2014 aangesloten werd op het elektriciteitsnet.
 • Het moet gaan om een nieuwe zonneboiler die instaat voor de aanmaak van sanitair warm tapwater, eventueel in combinatie met woningverwarming of zwembadverwarming.
 • De zonneboiler moet geplaatst worden door een gecertificeerd installateur. Een erkend installateur inschakelen is hoe dan ook de beste keuze. Deze kan je adviseren over de beste oplossing voor jouw situatie én verzekert je van een correcte plaatsing. Vergelijk gratis advies en prijzen van erkende zonneboiler installateurs via de offertepagina.

 

Hoe kan ik de premie voor een zonneboiler aanvragen?

Je kan deze subsidie voor een zonneboiler aanvragen bij Fluvius (online of per post) nadat de werken uitgevoerd zijn. Bij de aanvraag moet je al een kopie van de facturen, een attest met technische informatie over de geïnstalleerde zonneboiler, … meesturen. Je moet je aanvraag ook ten laatste indienen bij Fluvius binnen de 2 jaar na datum van de eindfactuur. Die datum op de factuur moet liggen tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022.

BELANGRIJK: een erkend installateur bezorgt je alle nodige documenten en kan indien nodig ook helpen bij het aanvragen van de zonneboiler subsidie. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw situatie bij meerdere erkende zonneboiler installateurs. Start hier je aanvraag!


3. Totaalrenovatiebonus (€ 625 tot 4.750)

Combineer je de installatie van een zonneboiler binnen een periode van 5 jaar met nog minstens 2 andere energiebesparende maatregelen? Dan kan je daarvoor de Totaalrenovatiebonus krijgen. Dat is een bonusbedrag bovenop de andere energiepremies van Fluvius. Volgende werken komen in aanmerking voor de Totaalrenovatiebonus:

 • Zonneboiler
 • Warmtepomp
 • Ventilatie
 • Dak- of zoldervloerisolatie
 • Buitenmuurisolatie (langs binnen, langs buiten of via de spouw)
 • Vloer- of kelderisolatie
 • Hoogrendementsbeglazing

LET OP: om in het traject van de Totaalrenovatiebonus te zitten, moet de eindfactuur van je 1e investering een datum hebben tussen 2017 en 2020. Daarna heb je 5 jaar de tijd om de andere maatregelen uit te voeren.

Ondertekende je nog in 2020 een offerte voor een 1e investering die kan meetellen voor de Totaalrenovatiebonus en ontving je de eindfactuur in 2021? Dan kan je kiezen tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie. Bij zo’n ondertekende offerte na 1 januari 2021 val je niet meer onder de Totaalrenovatiebonus en kan je een beroep doen op de EPC-labelpremie. Een installateur kan je hier verder over informeren.

 

Hoeveel bedraagt het bonusbedrag?

Hoeveel de bonus precies bedraagt, hangt af van het aantal maatregelen dat je laat uitvoeren:

 • 3 investeringen: € 1.250 voor eengezinswoningen / € 625 voor appartementen
 • 4 investeringen: € 1.750 voor eengezinswoningen / € 875 voor appartementen
 • 5 investeringen: € 2.750 voor eengezinswoningen / € 1.375 voor appartementen
 • 6 investeringen: € 3.750 voor eengezinswoningen / € 1.875 voor appartementen
 • 7 investeringen: € 4.750 voor eengezinswoningen / € 2.375 voor appartementen

BELANGRIJK: voor beschermde afnemers (= mensen die recht hebben op sociale maximumprijzen voor aardgas en elektriciteit) ligt het bonusbedrag 50% hoger.

 

Hoe kan ik de Totaalrenovatiebonus aanvragen?

Het toekennen van de bonus gebeurt automatisch. Je moet de energiebesparende maatregelen eerst laten uitvoeren en er de Fluvius premie voor aanvragen. Zodra Fluvius vaststelt dat je voor je woning 3 maatregelen genomen hebt, nemen ze contact met je op.

LET OP: de Fluvius premies (bv. voor het plaatsen van een zonneboiler, dakisolatie, muurisolatie, …) kan je enkel aanvragen voor werken die uitgevoerd zijn door een aannemer. Samenwerken met een vakman is sowieso de beste keuze. Die kan je adviseren op maat van jouw situatie én zorgt voor een correcte plaatsing. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw situatie via de offertepagina.

 


4. Gemeentelijke zonneboiler premies

Sommige gemeenten en steden bieden ook eigen subsidies voor de installatie van zonneboilers aan. Let op, want dat is niet in elke gemeente of stad het geval. Bovendien kunnen de premiebedragen en voorwaarden ook sterk verschillen per locatie.

Je informeert je dus best op voorhand over het bestaan van zonneboiler premies bij jouw lokale overheid. Daarnaast kan je je ook altijd laten informeren over de mogelijkheden door een gespecialiseerde zonneboiler installateur.

 


 

TIP: bekijk ook deze berichten:

 

➥ Online offertes vergelijken

Vraag offertes aan bij vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, werkwijzes, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw situatie en wensen. Vrijblijvend en gratis offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via onderstaand formulier: