Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
zonneboilertips.be Soorten zonneboilers en hun prijzen
zonneboilertips.be

FAQ: Vragen en antwoorden over zonneboilers

Een overzicht van alle vragen die ons reeds werden gesteld:

 

Waaruit bestaat het onderhoud van een zonneboiler?

Een zonneboiler vergt in principe weinig onderhoud. Wil je echter een optimaal rendement behouden? Dan kan je best jaarlijks de collectoren op het dak eens reinigen. Sowieso bestaan er ook verschillen tussen de soorten zonneboilers en vraag je eens na bij de installateur wat hij jou kan aanraden. Bij de meest voorkomende zonneboilers (met een zogenaamd terugloopsysteem) kan een onderhoud (van ongeveer 50 euro) ook voldoende zijn. De zogenaamde drukgevulde systemen zullen meer onderhoud vereisen (van ongeveer 30 euro per jaar).

 

Zal de plaatsing van een zonneboiler het kadastraal inkomen beïnvloeden?

Energiebesparende investeringen zullen niet kunnen leiden tot een verhoging van het kadastraal inkomen.

Tip: Een sluwe verkoper zal altijd zeggen dat je dak perfect geschikt is, maar de ideale omstandigheden laten bekijken kan je best door meerdere ervaren installateurs kunnen doen. Via volgende link kan je via 1 formulier offertes aanvragen bij maximaal 5 installateurs. Op die manier kom je in contact met verschillende experten en kan je verschillende adviezen inwinnen om te vergelijken. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

Kan ik op mijn dak zonnecollectoren plaatsen?

Nagaan of je dak geschikt is voor het plaatsen van zonnecollectoren? Je moet rekening houden met drie belangrijke factoren, namelijk: hellingsgraad, ligging en schaduw. De collectors moeten naar het zuiden gericht worden. Ze mogen ook niet in de schaduw van bomen staan. De installatie van de collectoren moeten schuin gebeuren zodat ze optimaal zonlicht kunnen opvangen. Een hellingshoek van 51° is ideaal voor zonnepanelen, met een oriëntatie op het zuiden en een hellingsgraad van 35° haal je gemiddeld genomen het beste rendement uit je panelen. De ideale hellingsgraad bevindt zich tussen de 30° en 60° waarbij de panelen naar het zuiden zijn gericht.

 

Is er gevaar voor de legionellabacterie bij zonneboilers?

De legionellabacterie ontwikkelt zich gedurende enkele dagen in stilstaand lauw water van ongeveer 40 graden Celsius. Dit wordt dus bij de zonneboiler veroorzaakt als het water in het voorraadvat gedurende lange tijd stabiel matig warm is. Dit zal in de praktijk bijna niet voorkomen. Om deze legionellabacterie te voorkomen dient de zonneboiler te worden voorzien van een electrisch verwarmingselement. De regelaar zorgt dat eenmaal per week en indien nodig de boilertemperatuur minstens 30 minuten boven 60 graden gebracht wordt zodat eventuele aanwezige legionellabacteriën gedood wordt.

Het water door de naverwarmer laten lopen die ook 60 graden is heeft geen zin. Een zeer elegante oplossing is het gebruik van een extra warmtewisselaar in het opslagvat voor de opwarming van het gebruikswater op het moment dat het nodig is (doorstroom systeem). Het drinkwater blijft dan gescheiden van het water voor de warmteopslag. Vanwege de zeer geringe hoeveelheid water in de warmtewisselaar wordt deze bij bijna elk gebruik doorgespoeld. Bovendien is zo’n warmtewisselaar bijna altijd gemaakt van koper, het beste materiaal tegen legionella.

 

Kan ik een zonneboiler gebruiken voor de verwarming van zwembadwater?

Dit is zeker mogelijk en misschien zelfs goedkoper dan het water te verwarmen met een warmtepomp. Meestal wordt er gekozen voor een aparte installatie voor het zwembad, omdat deze meestal verder gelegen is dan het huis. De circulatie is anders te moeilijk. De terugverdientijd berekenen is hier ook niet echt de moeite, een zwembad dient vooral om er plezier aan te beleven.

Eerst zal je moeten weten wat het verlies is van warmte van het zwembadwater. Warmte gaat in de eerste plaats verloren door verdamping. Het zwembad afdekken en voorzien van windbescherming is dan ook een absolute must. Je zal ook moeten weten hoeveel zonnecollectoren er moeten geplaatst worden om het zwembadwater te kunnen verwarmen. 50% tot 80% van het zwembadoppervlak zal je moeten hebben in zonnecollectoren in de meeste gevallen.

De zonnecollectoren gebruikt bij zwembaden worden ook wel zwembadmatten genoemd. Het water van het zwembad wordt direct door de zonnecollectoren gepompt en verwarmd. De installatie van zwembadverwarming is meestal relatief eenvoudig en kan door een aansluiting op een reeds bestaande zwembadpomp.

 

Kan een zonnestorm mijn zonneboiler installatie beschadigen?

Er is bij een zonnestorm geen gevaar voor uw zonneboiler. Bij zonnepanelen kan er wel een klein risico optreden als het gaat om een zogenaamde super-zonnestorm.

 

Spaardouchekop combineren met zonneboiler?

Een spaardouchekop is in alle gevallen een raadzame investering voor elk gezin. Het zorgt er voor dat je makkelijk 50% kan besparen op het benodigde warme water en aldus het waterverbruik ook kan reduceren. Dit kan er ook voor zorgen dat je een kleiner systeem kan kiezen en aldus extra kan besparen op de installatie van een zonneboiler. Voor een spaardouchekop kan je in sommige steden zelfs premies krijgen (van bijvoorbeeld 10 euro).

Een spaardouchekop ziet er uit als een normale douchekop, maar binnenin zit een systeem dat zorgt dat het water in hele kleine druppeltjes naar buiten komt. Je hebt precies hetzelfde comfortabele gevoel, maar je verbruikt veel minder water (en energie):

  • In bad gebruik je gemiddeld 120 liter warm water;
  • vijf minuten onder de douche zonder spaarkop: je verbruikt ongeveer 70 liter warm water;
  • vijf minuten onder de douche met spaarkop: je verbruikt ongeveer 30 liter warm water;

Een spaardouchekop verbruikt dus veel minder warm water, maar liefst 90 liter minder in vergelijking met een bad!

 

Interesse in een zonneboiler en benieuwd naar advies en een prijs op maat?
⇒ Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij erkende vakmannen uit jouw regio.

 

Wat is een buffervat en hoe groot moet deze zijn?

Met een buffervat kan je warmte verzamelen, opslaan en hergebruiken voor diverse toestellen. Er zal dus altijd een warmtebuffer aanwezig zijn in uw woning die door verschillende installaties gebruikt kan worden.

In realiteit kan een buffervat van 250 liter tot 2000 liter aan warm water opslaan. Het voordeel hiervan is dat deze dan ook kan aangesloten worden op uw vloerverwarming.

Voor een gezin van 2 personen wordt meestal geopteerd voor een buffervat van 250 liter. Voor een gezin van 4 personen zal men meestal een buffervat van 375 liter aanraden. Het buffervat wordt het best zo dicht als mogelijk bij de bijkomende verwarmingsbron geplaatst.
Vergeet ook niet dat zo’n buffervat flink wat weegt. Ga op voorhand na of de plaats waar je het buffervat wil op installeren een gewicht van 300 a 400 kilogram kan dragen.

 

Kan ik een zonneboiler beschermen tegen de koude?

Wil je ook in de minder warme maanden optimaal rendement halen, dan kies je best voor degelijke vacuümbuiscollectoren. Bij een goede en normale dimensionering zal in de zomer de sanitaire warmwatervoorziening bijna volledig gedekt kunnen worden.

Iets wijzigen aan de installatie zal er alleen maar voor kunnen zorgen dat de levensduur van je installatie erop achteruit gaat. Een groter voorraadvat kopen, het vervangen van de dekkingsgraad zijn kostelijke investeringen die zich wellicht nooit zullen terugverdienen. Veel installateurs of verkopers zullen het afraden om aanpassingen te laten verrichten voor de koudere maanden.

 

Werkt een zonneboiler nog tijdens een stroomuitval?

Een algemene stroomuitval of blackout komt geregeld eens in de actualiteit terug, maar hoe zit het nu precies met zonneboilers indien de stroom tijdelijk uitvalt?

Zonneboilers bevatten componenten die afhankelijk zijn van elektriciteit: het pompsysteem en de naverwarmer zijn hier voorbeelden van.
Maar zonneboilers zijn wel voorzien van een soort terugloopsysteem. Bij stroomuitval zal dit betekenen dat alle energie uit de collectoren zal leeglopen richting het buffervat. Dit heeft ook nut wanneer de temperatuur in de boiler te koud wordt: zo kan vermeden worden dat het water bevriest.

Het opgewarmde water in de boiler zal ook niet onmiddellijk koud worden, je kan dus nog steeds genieten van warm water dat reeds in het buffervat werd opgeslagen. Vaak wordt een stroompanne dan ook vrij vlug verholpen waardoor je niet zoveel hinder zal ondervinden bij een stroompanne.

 

➥ De beste prijs voor uw zonneboiler

Vraag offertes aan bij vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, werkwijzes, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw situatie en wensen. Vrijblijvend en gratis offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via de offertepagina.

 

 

➥ Online offertes vergelijken

Vraag offertes aan bij vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, werkwijzes, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw situatie en wensen. Vrijblijvend en gratis offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via onderstaand formulier: