zonneboilertips.be Soorten zonneboilers en hun prijzen in 2021

Hoe werkt een zonneboiler?

 

Een zonnecollector wordt op het dak geplaatst om zonnewarmte op te vangen. De zonnecollector zet die zonnewarmte om in warmte. De warmte wordt vervolgens aan het water in de buizen toegevoegd. Het opgewarmde water vloeit naar de boiler (= opslagvat). Als het water in de buizen warmer wordt dan het water in de boiler, wordt automatisch een pomp gestart. Deze pomp doet het water circuleren tussen de boiler en de buizen tot dat beiden dezelfde temperatuur hebben. Op dat moment wordt de pomp weer uitgeschakeld.

Het door de zonneboiler opgewarmde water kan u gebruiken in het huishouden om te wassen, douchen , schoonmaken, … Het spreekt voor zich dat de zonnecollector best naar het zuiden gericht staat op uw dak om het maximum aan zonnelicht te kunnen opnemen.  De zonnecollector kan op een plat dat geïnstalleerd.

 

Welke soorten zonneboilers zijn er?

 

1. Standaardzonneboiler

De standaardzonneboiler is ideaal om leidingwater op te warmen. Als de temperatuur van de zonnecollector hoger is dan die van het voorraadvat, dan zal een pomp ingeschakeld worden door een regelaar. De pomp circuleert vloeistof (meestal water) naar het voorraadvat. Deze vloeistof neemt de warmte van de collector mee. De pompt draait net zo lang het water in het voorraadvat even warm is als het water in de collector.

Het water in het voorraadvat kan tot 90° warm worden. In dat geval zal via een thermostaat koud water worden toegevoegd om het water op een veilige temperatuur te brengen. Als het water daarentegen niet warm genoeg is zal het bij -verwarmd worden.

 

2. Zonneboilercombi

De zonneboilercombi is een zonneboiler met meerdere functies. Zo kan dit type zonneboiler niet enkel leidingwater verwarmen, maar bijkomend er nog voor zorgen om de centrale verwarming aan te drijven. Het spreekt voor zich dat dit een duurder type zonneboiler is.

 

3. De compacte zonneboiler

Een compacte zonneboiler heeft geen voorraadvat. Het water wordt rechtstreeks in de geïsoleerde collector verwarmd.

 

Interesse in een zonneboiler en benieuwd naar advies en een prijs op maat?
⇒ Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij erkende vakmannen uit jouw regio.
 

 

 

Welke soorten collectoren bestaan er ?

Er bestaan twee soorten zonnecollectoren: de vacuümbuiscollector en de vlakke plaatcollector.

 

1. Vacuümbuiscollector

collector zonneboiler

Bij een vacuümbuiscollector zijn de buizen altijd goed geïsoleerd en wordt de warmte daardoor goed bewaard. Het grote voordeel aan vacuümbuiscollectoren is dat ze vrijwel in alle omstandigheden werken (denk aan vorst, bij veel wind,… ). Vacuümbuiscollectoren zijn opgebouwd uit glazen buizen die geen lucht bevatten maar wel binnenin voorzien zijn van een koperen staan met vloeistof die opgewarmd wordt (ook gekend als de ‘heatpipe’).

De vloeistof binnenin is omringd door vacuüm. Externe factoren zoals koude dagen zullen het rendement niet beïnvloeden. Op een koude dag (met toch een beetje zon) is het op die manier mogelijk om water tot op 60°C op te warmen. Het rendement van vacuümbuiscollectoren ligt dus bijzonder hoog.

Toch is het niet zo dat dat een vacuümbuiscollector daarom de beste keuze zou zijn. Een vlakke plaatcollector vangt immers met de hele plaat veel zonnewarmte ineens op. Eigenlijk hangt de keuze tussen een vacuümbuiscollector en een vlakke plaatcollector af van het doel waarom je warm water wil genereren en de ligging van je woning. Woon je op een heel zonnige plaats of in het zuiden, dan ben je best af met een vlakke plaatcollector.

Dient de zonneboiler enkel om je zwembad op te warmen of voor de vloerverwarming, dan is een vlakke plaatcollector eveneens een goed idee. In de andere gevallen ben je misschien beter af met de vacuümbuiscollector.

 

2. Vlakke plaatcollector

De vlakke plaatcollector is de eenvoudigste collector en wordt het meest gebruikt in Nederland en België. Deze bestaat uit een absorberend glazen vlak met daaronder een zwart vlak dat de warmte vasthoudt. Zonlicht wordt als het ware ‘gevangen’ achter glas, net als in een broeikas.  Onder het zwarte vlak bevinden zich buizen waarin een vloeistof (meestal water) zit die de warmte tussen de buizen en de boiler laat circuleren. Een vlakke plaatcollector plaats je best op 45° om maximaal rendement te garanderen.

Zonneboilers zijn ontworpen met de bedoeling warm water te genereren voor het grootste deel van het jaar. Zelfs in de winter, wanneer er weinig zonnewarmte is, kan de zonneboiler voldoende produceren om te douchen en te wassen. Toch kan het voorvallen dat de zonnecollectoren in de winter niet voldoende zonnewarmte opvangen  om warm water te genereren. Een gas- of elektrische installatie is dan nodig om warm water te voorzien of om bij te springen.

 

➥ De beste prijs voor uw zonneboiler

Vraag offertes aan bij vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, werkwijzes, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw situatie en wensen. Vrijblijvend en gratis offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via de offertepagina.f

 

➥ Online offertes vergelijken

Vraag offertes aan bij vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, werkwijzes, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw situatie en wensen. Vrijblijvend en gratis offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via onderstaand formulier: