Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
zonneboilertips.be Soorten zonneboilers en hun prijzen
zonneboilertips.be

Zonneboiler zwembad

Wil je je zwembad op een energiezuinige en milieuvriendelijke manier verwarmen? Dan is een zonneboiler een interessante keuze. Hoe werkt zo’n zonneboiler voor je zwembad precies? Welke uitvoeringen bestaan er? En hoeveel kost een zwembad zonneboiler ongeveer? Je ontdekt het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Werking
Uitvoeringen
Zelf plaatsen of laten plaatsen?
Prijs zonneboiler zwembad
Alternatieven

 

Waarom je zwembad verwarmen met een zonneboiler?

Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om sanitair water of het water voor de centrale verwarming op te warmen. Maar wist je dat zo’n installatie ook je zwembadwater kan opwarmen? Zo’n zonneboiler voor je zwembad biedt tal van voordelen:

  • Milieuvriendelijk
  • Energiezuinig
  • Relatief goedkoop
  • Hoog rendement bij zonnig weer
  • Eenvoudig te plaatsen
  • Onderhoudsvriendelijk
  • Zo goed als geruisloos

TIP: heb je een kleiner zwembad (bv. Intex), dan kan je overwegen om de zonneboiler zelf te plaatsen. Je vindt een overzicht van alle mogelijkheden in onze webshop. Voor grotere zwembaden laat je de plaatsing van de zonneboiler best over aan een professionele installateur. Ontvang gratis advies en prijzen op maat via onze offerteservice.

 

Werking zonneboiler zwembad

Hoe warmt een zwembad zonneboiler nu precies je zwembadwater op? Het principe is eenvoudig. Een zonneboiler bestaat uit zonnecollectoren (mogelijk in verschillende uitvoeringen) die de warmte van de zon opvangen. Die warmte wordt op zijn beurt gebruikt om het zwembadwater op te warmen. Dat kan gebeuren…

 

1. Via een opslagvat

Hierbij zijn de zonnecollectoren van de zonneboiler verbonden met een opslagvat. De warmte die de zonnecollectoren opvangen wordt dan afgegeven aan het water in het opslagvat, dat in verbinding staat met het zwembad.

 

2. Via het filtersysteem van het zwembad

Hierbij staan de zonnecollectoren rechtstreeks in verbinding met het filtersysteem van het zwembad.

  •  STAP 1: de zwembadpomp stuurt het zwembadwater naar de zonnecollectoren
    Let op, je zwembadpomp moet krachtig genoeg zijn om het water vlot rond te pompen.
  • STAP 2: de zonnecollectoren geven hun warmte af aan het zwembadwater
    In de zonnecollectoren lopen leidingen waar het zwembadwater door stroomt. Deze leidingen warmen op door de zon en geven die warmte dan af aan het zwembadwater. De leidingen zijn trouwens bestand tegen de chloor en de andere chemicaliën die in het water zitten.
  • STAP 3: het verwarmde zwembadwater vloeit terug naar het zwembad
    Via een buis gaat het opgewarmde water terug naar je zwembad. Zo houdt een zwembad zonneboiler je zwembadwater efficiënt en duurzaam op de gewenste temperatuur.

 


Uitvoeringen van zonnecollectoren

Zonnecollectoren kan je in de tuin leggen (bv. bij een kleiner opzetzwembad), maar je kan ze ook laten plaatsen op het dak van je (tuin)huis of je poolhouse (bij grotere zwembaden). Er bestaan 3 verschillende uitvoeringen voor de zonnecollectoren voor zwembadverwarming:

 

1. Matten

Deze matten bestaan meestal uit EPDM, een waterdichte en elastische rubbersoort. De leidingen in deze matten geven hun warmte af aan het zwembadwater. Hou er wel rekening mee dat deze matten vrij veel plaats innemen. Om je zwembad stabiel te kunnen verwarmen, is een bijna even grote oppervlakte aan matten nodig als die van je zwembad zelf.

Je kan de matten gewoon op de grond leggen (bv. bij een kleiner opzetzwembad), maar ook op het dak van je (tuin)huis of poolhouse (bij grotere zwembaden).

Toepassingen: opzetzwembad (bv. Intex) – klein inbouw- of opbouwzwembad op maat
Richtprijs: 50 euro per m², incl. btw en excl. plaatsing
Neem een kijkje in de webshop of ontvang gratis offertes via het offerteformulier.

 

2. Koepels

zwembad zonneboiler

De werking van zonnecollectoren in een koepelvorm is heel gelijkaardig aan die van matten. Het enige verschil is dat de leidingen opgerold zijn in een soort koepel. Daardoor nemen deze collectoren minder ruimte in beslag dan matten in EPDM. Met 1 koepel kan je namelijk al 5.000 liter water opwarmen. Voor een standaard zwembad van 8m op 4m met een diepte van 1,5m, heb je dus 10 koepels nodig. Die kan je eenvoudig aan elkaar koppelen.

Je kan deze koepels gewoon in je tuin leggen (bv. bij een kleiner opzetzwembad) of op het plat dak van je (tuin)huis of poolhouse laten plaatsen (bij grotere zwembaden).

Toepassingen: opzetzwembad (bv. Intex) – klein inbouw- of opbouwzwembad op maat
Richtprijs: vanaf ongeveer 100 euro voor 1 koepel, incl. btw en excl. plaatsing
Neem een kijkje in de webshop of ontvang gratis offertes via het offerteformulier.

 

3. Vlakke of vacuümbuis zonnecollectoren

zonneboiler zwembad

Dit zijn de collectoren van een klassieke zonneboiler (om sanitair water of water voor de centrale verwarming op te warmen). Dit type zonneboilers voor zwembadverwarming staat doorgaans los van het huishoudelijke waterverbruik. Daardoor kan je kiezen voor een compacte zonneboiler. Het is ook mogelijk om de zonneboiler, behalve voor het verwarmen van het zwembad, ook te gebruiken voor het verwarmen van je sanitair water en/of het water voor je centrale verwarming.

Je kiest best voor buiscollectoren, want die halen een hoger rendement. Met 1 zonnecollector kan je ongeveer 25.000 liter water opwarmen met 5 graden. Ook deze collectoren nemen dus veel minder plaats in beslag dan matten. Je laat deze collectoren best plaatsen op het dak van je (tuin)huis of poolhouse.

Toepassingen: inbouw- of opbouwzwembad op maat (bv. monoblock of bouwkundig zwembad)
Richtprijs: 350 à 400 euro per m², incl. btw en excl. plaatsing
Ontvang gratis offertes via het offerteformulier.

 


 

Hoe haal ik het beste rendement uit een zwembad zonneboiler?

Net als bij zonnepanelen en een klassieke zonneboiler is een optimale plaatsing van een zwembad zonneboiler belangrijk voor een optimaal rendement. Je moet daarbij rekening houden met:

  • Hellingsgraad: bij voorkeur een hellingsgraad van rond de 30°.
  • Oriëntatie: indien mogelijk zoveel mogelijk zuidgericht.
  • Plaatsing: matten en klassieke collectoren plaats je best op het dak van je (tuin)huis of poolhouse (bij grotere zwembaden). Gaat het om kleinere zwembaden? Dan kunnen de matten of koepels ook op de grond liggen.
  • Schaduw: hoe meer schaduw, hoe minder rendement. Hou daar dus rekening mee.
  • Afstand: hoe groter de afstand tussen het zwembad en de collectoren, hoe meer warmte verloren kan gaan. Je houdt die afstand dus best zo klein mogelijk.

 

 

Zwembad zonneboiler zelf plaatsen of laten plaatsen?

Of je de zonneboiler voor je zwembad al dan niet zelf kan plaatsen, hangt vooral af van de grootte van je zwembad:

 

1. Klein zwembad (bv. Intex) = zelf plaatsen

Bij een kleiner opzetzwembad zoals een Intex-zwembad kan je overwegen om zelf de zonnecollectoren (matten of koepels) te kopen en te plaatsen. Enige handigheid en kennis is hierbij wel vereist, want een correcte plaatsing is noodzakelijk voor een goede werking. Als doe-het-zelver is het ook niet altijd vanzelfsprekend om het dak op te kruipen. Bij zelfplaatsing worden de collectoren daarom vaak op de grond geplaatst i.p.v. op een dak.

Prijs zonneboiler zelf plaatsen

Plaats je de zonneboiler zelf? Dan betaal je enkel voor de zonneboiler. Je mag rekenen op de volgende richtprijzen:

  • Zonnecollectoren in de vorm van matten: vanaf ong. 70 euro per stuk, incl. btw
  • Zonnecollectoren in de vorm van koepels: vanaf ong. 100 euro per stuk, incl. btw

TIP: heb je interesse in een zonneboiler voor je (opzet)zwembad? Ontdek de verschillende mogelijkheden in onze webshop!

 

2. Groot zwembad = laten plaatsen

Voor grote zwembaden en zwembaden op maat is het aangeraden om de zonneboiler voor de zwembadverwarming te laten plaatsen door een gespecialiseerde installateur. Deze kan je advies geven over de ideale zonneboiler op maat van jouw zwembad. Hij kan ook perfect inschatten hoeveel collectoren je nodig hebt én zorgt voor een correcte plaatsing met het oog op een optimaal rendement.

Prijs zonneboiler laten plaatsen door vakman

De prijs is vooral afhankelijk van je persoonlijke situatie en wensen. Gaat het om een kleiner opbouw- of inbouwzwembad en zijn matten voldoende? Of heb je een groter monoblok zwembad of bouwkundig zwembad en heb je dus klassieke zonnecollectoren nodig?

  • Klassieke zonneboiler: 4.000 à 6.000 euro, incl. btw en plaatsing (voor een doorsnee gezin). Belangrijk: de hoge aankoopprijs verdien je op termijn zeker terug door een lager energieverbruik. Daarnaast kom je ook in aanmerking voor verschillende premies.

TIP: Wil je graag prijzen, maar ook voorstellen, materialen en uitvoeringstermijnen vergelijken? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij 2 à 3 specialisten actief in jouw buurt via onze offertedienst.

 


 

Alternatieven voor een zwembad zonneboiler

Naast een zwembad zonneboiler bestaan er nog enkele andere methodes om je zwembad te verwarmen. We zetten ze kort op een rij:

 

Optie 1: Warmtepomp

Bij zwembaden komen lucht-water warmtepompen het vaakst voor. Die onttrekken tot 80% van de geproduceerde warmte uit de omgevingslucht om het zwembadwater op te warmen. Zo’n warmtepomp verwarmt een zwembad moeiteloos tot 28° C. Een warmtepomp is duur in aanschaf, maar die investering kan je snel terugverdienen door het hoge rendement en het lage energieverbruik.

Toepassingen: ideaal voor het verwarmen van grotere zwembaden
Richtprijs
: vanaf ongeveer 1.000 euro, incl. btw en excl. plaatsing
Vraag gratis offertes aan via het offerteformulier.

 

Optie 2: Warmtewisselaar

Een warmtewisselaar brengt warmte over van een externe warmtebron. Je bent dus niet afhankelijk van de zon of de omgevingslucht, waardoor je ook in de koudere maanden van opgewarmd zwembadwater kan genieten. Met deze methode kan je je zwembadwater sneller opwarmen dan met een zonneboiler of een warmtepomp, maar het is wel minder ecologisch.

Er bestaan warmtewisselaars die enkel op elektriciteit werken en warmtewisselaars die je kan aansluiten op je CV-ketel of een warmtepomp. Die laatste soort is duurder in aanschaf, maar wel energiezuiniger. Cv-warmtewisselaars komen dan ook het vaakst voor bij zwembaden.

Toepassingen: ideaal voor het verwarmen van grotere zwembaden
Richtprijs
: elektrische warmtewisselaar: vanaf ongeveer 250 euro, incl. btw en excl. plaatsing
Richtprijs CV-warmtewisselaar: vanaf ongeveer 600 euro, incl. btw en excl. plaatsing
Vraag gratis offertes aan via het offerteformulier.

 

Optie 3: Zwembad kachel

Je kan je zwembad ook manueel verwarmen met een kachel (heater). Die kan zowel werken op hout of gas. Je zwembadpomp stuurt het water door een spiraal die in de kachel verwerkt zit. Het hout- of gasvuur warmt deze spiraal op en die geeft op haar beurt de warmte af aan het water.

Met een kachel kan je je zwembadwater snel opwarmen, maar de bediening is omslachtig en arbeidsintensief. Bovendien is het moeilijk om het water op een constante temperatuur te houden. Daarnaast is deze methode ook niet veilig met kinderen in de buurt.

Toepassingen: voor kleinere zwembaden en een occasioneel gebruik
Richtprijs: vanaf ongeveer 300 euro, incl. btw en excl. plaatsing
Vraag gratis offertes aan via het offerteformulier.

 

TIP: hou de watertemperatuur vast met zwembadafdekking!

Wil je vermijden dat je opgewarmde zwembadwater snel afkoelt? Dan kies je best voor een goede zwembadafdekking. Met een rolluik in PVC of polycarbonaat blijft het water langer op een aangename temperatuur dan met een zeil of een noppenfolie. Zo bespaar je meer energie en daarnaast bescherm je het water ook tegen algengroei en vallende bladeren.

TIP: op zoek naar een zwembadafdekking? Ontvang gratis en vrijblijvend advies en prijzen op maat via onze offerteservice!

 

➥ Online offertes vergelijken

Vraag offertes aan bij vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, werkwijzes, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw situatie en wensen. Vrijblijvend en gratis offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via onderstaand formulier: