Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
zonneboilertips.be Soorten zonneboilers en hun prijzen
zonneboilertips.be

Prijs zonneboiler

Het verwarmen van water kost je dagelijks energie. Dankzij een zonneboiler kan je heel wat besparen op deze warm water productie. Jouw energiefactuur kan zo snel enkele honderden euro’s per jaar dalen. Hoeveel kost een zonneboiler? En hoe komt de prijs van een zonneboiler tot stand? Je ontdekt het hier.

Ga snel naar: 
Gemiddelde kostprijs zonneboiler
Welke factoren bepalen de prijs?
Kosten onderhoud zonneboiler
Veelgestelde vragen

 

Wat kost een zonneboiler?

De kostprijs voor een zonneboiler kan sterk variëren van gemiddeld € 2.500 tot 7.000 (incl. btw en plaatsing). De prijs is vooral afhankelijk van de capaciteit van de installatie (aantal collectoren en volume boiler), die op zijn beurt berekend moet worden op maat van jouw situatie (aantal gezinsleden, waterverbruik, …). Een zonneboiler kopen is een grote investering, maar gelukkig verdien je die snel terug door de lagere energiekosten.

Benieuwd naar een exacte prijs voor een zonneboiler op maat van jouw noden? Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend offertes van installateurs actief in jouw regio.

 

Gemiddelde kostprijs zonneboiler

De prijs van een zonneboiler is vooral afhankelijk van de capaciteit van de installatie (afgestemd op het aantal gezinsleden, je waterverbruik, …). Hieronder alvast een richtprijs voor zonneboilers:

Aantal personenSoort zonneboilerGemiddelde prijs
(incl. btw en plaatsing)
1 - 2150 liter + 1 collector€ 2.500 - 3.500
3 - 4250 liter + 2 collectoren€ 4.000 - 6.000
5 - 6300 liter + 3 collectoren€ 5.000 - 7.000

 

Zonneboiler prijs voor een gezin van 1 à 2 personen

De allerlaagste prijs voor een gezin van maximaal 2 personen zal ongeveer uitkomen op 2.500 euro. Voor deze prijs heb je een zonneboiler met de goedkoopste collectoren (vlakkeplaatcollectoren) en een boiler van 150 liter.
→ Geschatte jaarlijkse besparing: ongeveer 125 euro

 

Zonneboiler prijs voor een gezin van 3 à 4 personen

Een groter gezin heeft meer behoefte aan warm water. Er zal dus een groter opslagvat moeten voorzien worden (ongeveer van 250 liter) en meer collectoren. Voor een gezin van 3 à 4 personen kan je uitgaan van een prijs tussen 4.000 euro en 6.000 euro.
→ Geschatte jaarlijkse besparing: ongeveer 150 euro

 

Zonneboiler prijs voor een gezin van 5 à 6 personen

Indien er sprake is van een groot gezin, dan kan de prijs oplopen tot 7.000 euro of misschien meer. Er moet immers rekening gehouden worden met een groter oppervlak voor de zonnecollectoren en een grotere boiler.
→ Geschatte jaarlijkse besparing: ongeveer 190 euro

 

Wees zeker van een optimale energiebesparing:
laat de capaciteit van je zonneboiler berekenen!

Wil je zeker zijn van een optimale energiebesparing? Dan is het erg belangrijk dat de capaciteit van je zonneboiler (inhoud boiler en aantal / grootte collectoren) goed afgestemd is op jouw specifieke situatie (wat is je verbruik? Hoeveel gezinsleden? …).

Voor een correcte berekening van de vereiste capaciteit schakel je best een erkende zonneboiler installateur in. TIP: contacteer meerdere installateurs. Zo kan je makkelijk voorgestelde capaciteiten, prijzen , merken, … vergelijken. Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende vakmannen uit jouw regio.

 

Welke factoren bepalen de prijzen van zonneboilers?

Een zonneboiler zorgt voor een goed rendement, die in veel gevallen zelfs hoger ligt dan bij zonnepanelen. Zonneboilers zijn dan ook goedkoper dan zonnepanelen, al wordt de prijs mede bepaald volgens de gezinssamenstelling: hoe groter je gezin, hoe meer nood aan warm water er dagelijks moet voorzien worden en hoe duurder de zonneboiler installatie kan uitvallen. Een overzicht van de belangrijkste factoren die de zonneboiler prijs beïnvloeden:

 

1. Onderdelen van de zonneboiler

De componenten van een zonneboiler, beïnvloeden mee de prijs. Zo kan de prijs tussen zonneboilers variëren omwille van:

 • De zonnecollectoren die op het dak worden geplaatst
 • Het warmwaterreservoir
 • Diverse componenten zoals een warmteregelaar of een circulatiepomp

 

2. Kwaliteit en grootte boiler

De prijs van een zonneboiler is afhankelijk van veel zaken. Ook de kwaliteit van de boiler is een belangrijk aspect. Sommige boilers gaan immers langer mee of zijn beter geïsoleerd. Uiteindelijk win je deze extra kost wel terug, maar initieel moet je natuurlijk eerst de aankoopprijs kunnen dragen, die zal dan ook iets hoger zijn.

Bovendien speelt ook de grootte van de boiler een rol. Je kan kiezen voor een boiler van 200 liter bij een gezin van 4 personen, maar boilers van 300 liter kunnen ook de vaatwasser en afwasmachine voorzien van warm water. Ook hier is de aankoopprijs iets duurder, maar verdien je dit op termijn dankzij het lager energieverbruik wel terug. Een gespecialiseerde installateur kan de vereiste capaciteit van je zonneboiler precies berekenen op maat van jouw wensen en noden.

 

3. Schuin of plat dak prijs zonneboiler

Er is ook een verschil tussen platte daken en hellende daken. Collectoren plaatsen op een plat dak is uiteraard perfect mogelijk, maar er zullen extra hulpstukken nodig zijn om deze te monteren. De hellingsgraad is immers een belangrijke factor voor het behalen van rendement uit een zonneboiler.

 

4. Installatie

Wil je dat ook de vloerverwarming gebruikt wordt in combinatie met een zonneboiler? Dan geef je dit best direct mee aan de installateur zodat hij dit vooraf mee kan opnemen.

Een team van 2 installateurs hebben ongeveer een dag nodig om alles te installeren. Bepaalde zaken die de installatie kunnen bemoeilijken (bijvoorbeeld als je bezig bent met een renovatie of er komt een hoogtewerker aan te pas) kunnen de manuren en dus ook de prijs van de zonneboiler beïnvloeden.

 

Vergelijk offertes en bespaar op de zonneboiler kosten!

Door offertes aan te vragen bij verschillende vakmannen en goed te vergelijken kan je niet alleen op zoek gaan naar de goedkoopste vakman voor de plaatsing van zonneboilers. Je kan ook adviezen inwinnen en op basis daarvan op zoek gaan naar de beste installateur. De goedkoopste keuze is namelijk niet altijd de beste keuze.

Wil je makkelijk prijzen, adviezen, werkwijzen, termijnen, … vergelijken om zo het aanbod te kiezen dat het beste past bij jouw situatie en wensen? Vrijblijvend en gratis offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via de offertepagina.

 

plat dak zonneboiler

 

Kostprijs zonneboiler onderhoud

De panelen hoef je niet jaarlijks schoon te maken, maar de installatie laat je best regelmatig even nakijken. De warmtegeleidende vloeistof (de glycol) kan bijvoorbeeld toe zijn aan vervanging. Zonneboilers werken volledig automatisch en vergen minder onderhoud dan een traditionele verwarming: het nazicht kan al op een tiental minuutjes voltooid zijn.

De kosten voor het onderhoud van een zonneboiler bedragen gemiddeld 25 euro tot 50 euro per jaar. Benieuwd naar een exacte prijs op maat van jouw situatie? Ontvang en vergelijk vrijblijvend offertes van erkende zonneboiler installateurs via de offertepagina.

 

Veelgestelde vragen • Kan ik de kosten van mijn zonneboiler drukken via premies?

  Laat je een zonneboiler plaatsen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op de Mijn VerbouwPremie. Afhankelijk van de inkomenscategorie kan je tot € 3.300 (of 50% van het factuurbedrag) ontvangen.

  LET OP: je kan enkel aanspraak maken op deze premies en financiële voordelen als je jouw zonneboiler laat plaatsen door een professionele zonneboiler installateur. Samenwerken met een vakman is sowieso de beste keuze. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van jouw situatie via de offertepagina. Of lees meer over de zonneboiler premies en financiële voordelen. • Wat is de terugverdientijd van een zonneboiler?

  De gemiddelde terugverdientijd van zonneboilers kan variëren tussen 8 en 20 jaar. De grote marge is er omdat de effectieve terugverdientijd sterk afhangt van de zonneboiler prijs (kan je de kosten drukken via premies?) en de jaarlijkse energiebesparing met je zonneboiler (sterk afhankelijk van de energieprijzen).

  Hoe dan ook, als je weet dat zonneboilers 25 à 30 jaar meegaan, is het dus zeker een interessante investering als je wil genieten van milieubewuste en duurzame energie. • Hoe kan ik extra energie besparen?

  De voornaamste reden om een zonneboiler te plaatsen is natuurlijk de mogelijke besparing op de energiekosten voor het verwarmen van huishoudelijk water en/of omdat je bewust kiest voor een milieuvriendelijke vorm van energie.

  De energiekosten voor het verwarmen van water kan je met een zonneboiler ongeveer halveren, maar je kan ook andere stappen ondernemen om nog meer te besparen op je energieverbruik. Zo kan het interessant zijn om over te schakelen naar een energieleverancier die je betere en meer interessante tarieven kan aanbieden. Waarom niet kiezen voor een energieleverancier die jou ook groene energie kan aanbieden?

  Dankzij de totale jaarlijkse energiebesparing wordt de terugverdientijd van de zonneboiler op 8 à 20 jaar geschat. Bereken hier zelf wat uw exacte energiewinst is voor uw specifieke situatie.

 

➥ Online offertes vergelijken

Vraag offertes aan bij vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, werkwijzes, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw situatie en wensen. Vrijblijvend en gratis offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via onderstaand formulier: