zonneboilertips.be

Prijs van een zonneboiler

Het verwarmen van water kost u dagelijks energie. Dankzij een zonneboiler kan je 50% tot 60% of zelfs 70% besparen op deze warm water productie. Uw energiefactuur kan dus gauw enkele honderden euro’s per jaar dalen. Qua investering is een zonneboiler veel goedkoper dan zonnepanelen, maar hoe komt de prijs van een zonneboiler nu tot stand?

 

Prijzen van zonneboilers

prijs zonneboiler

Een zonneboiler zorgt voor een goed rendement, die in veel gevallen zelfs hoger ligt dan bij zonnepanelen. Zonneboilers zijn dan ook goedkoper dan zonnepanelen, al wordt de prijs mede bepaald volgens de gezinssamenstelling: hoe groter je gezin, hoe meer nood aan warm water er dagelijks moet voorzien worden en hoe duurder de installatie kan uitvallen.

De componenten van een zonneboiler, beïnvloeden mee de prijs. Zo kan de prijs tussen zonneboilers variëren omwille van:

  • De zonnecollectoren die op het dak worden geplaatst
  • Het warmwaterreservoir
  • Diverse componenten zoals een warmteregelaar of een circulatiepomp

 

Andere factoren die de zonneboiler prijs beïnvloeden

De prijs van een zonneboiler is afhankelijk van veel zaken. Ook de kwaliteit van de boiler is een belangrijk aspect. Sommige boilers gaan immers langer mee of zijn beter geïsoleerd. Uiteindelijk win je deze extra kost wel terug, maar initieel moet je natuurlijk eerst de aankoopprijs kunnen dragen, die zal dan ook iets hoger zijn.

Bovendien speelt ook de grootte van de boiler een rol. Je kan kiezen voor een boiler van 200 liter bij een gezin van 4 personen, maar boilers van 300 liter kunnen ook de vaatwasser en afwasmachine voorzien van warm water. Ook hier is de aankoopprijs iets duurder, maar verdien je dit op termijn met het gebruik wel terug.

Er is ook een verschil tussen platte daken en hellende daken. Collectoren plaatsen op een plat dak is uiteraard perfect mogelijk, maar er zullen extra hulpstukken nodig zijn om deze te monteren. De hellingsgraad is immers een belangrijke factor voor het behalen van rendement uit een zonneboiler.
Wil je dat ook de vloerverwarming gebruikt wordt in combinatie met een zonneboiler? Dan geef je dit best direct mee aan de installateur zodat hij dit vooraf mee kan opnemen.

Een team van 2 installateurs hebben ongeveer een dag nodig om alles te installeren. Bepaalde zaken die de installatie kunnen vermoeilijken (bijvoorbeeld als je bezig bent met een renovatie of er komt een hoogtewerker aan te pas) kunnen de manuren en dus ook de prijs beïnvloeden.

Let op: Wordt de zonneboiler geplaatst in een nieuwbouwwoning, dan geldt het BTW- percentage van 21% i.p.v. 6%. De kostprijs voor de installatie van de zonneboiler, alsook de terugverdientijd zullen in dit geval hoger liggen.

 

Interesse in een zonneboiler en benieuwd naar advies en een prijs op maat?
⇒ Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij erkende vakmannen uit jouw regio. 

 

Gemiddelde prijzen zonneboilers

Voor een gemiddeld gezin zal de kostprijs voor de installatie van een zonneboiler variëren tussen 4.000 euro en 5.000 euro. Je kan hierop besparen door enerzijds offertes te vergelijken en een goedkope installateur te zoeken, maar ook door diverse premies aan te vragen. De gemiddelde terugverdientijd kan variëren tussen 7 a 9 jaar (of meer afhankelijk van de evolutie van de energieprijzen). Prijzen kan je verderop dit artikel aanvragen.

plat dak zonneboiler

 

Zonneboiler prijs voor: een gezin van 1 a 2 personen

De allerlaagste prijs voor een gezin van maximaal 2 personen zal ongeveer uitkomen op 2.500 euro. Dit is een prijs die gebaseerd is op de goedkoopste collectoren (vlakkeplaatcollectoren) en een boiler van 120 liter.

Reken voor de plaatsing van een degelijke boiler toch op een kostprijs van ongeveer 3.500 euro a 4.000 euro afhankelijk van de componenten van de zonneboiler en de warm waterbehoefte. Dit zijn prijzen inclusief BTW maar zonder eventuele voordelen van premies.
→ De geschatte jaarlijkse besparing bedraagt ongeveer 125 euro.

 

Zonneboiler prijs voor: een gezin van 3 a 4 personen

Een groter gezin zal meer behoefte hebben aan warm water. Er zal dus een groter opslagvat moeten voorzien worden (ongeveer van 200 a 350 liter) en meer collectoren. Voor een gezin van 3 a 4 personen kan je uitgaan van een prijs die ligt tussen 4.000 euro en 4.500 euro.
→ De geschatte jaarlijkse besparing bedraagt ongeveer 150 euro

 

Zonneboiler prijs voor: een gezin van 5 a 6 personen

Indien er sprake is van een groot gezin, dan kan de prijs oplopen tot 6.000 euro of misschien meer. Er moet immers rekening gehouden worden met een groter oppervlak voor de zonnecollectoren, en een grotere boiler.
→ De geschatte jaarlijkse besparing bedraagt ongeveer 190 euro.

 

Kostprijs zonneboiler onderhoud

De panelen hoef je niet jaarlijks schoon te maken, maar de installatie laat je best regelmatig even nakijken. De warmtegeleidende vloeistof (de glycol) kan bijvoorbeeld toe zijn aan vervanging. Reken gemiddeld op een kostprijs van 25 euro tot 50 euro per jaar voor het onderhoud van een zonneboiler.
Zonneboilers werken volledig automatisch en vergen minder onderhoud dan een traditionele verwarming: het nazicht kan op een tiental minuutjes al voltooid zijn.

 

 

Offerte aanvragen indienen: waarop letten?

Door offertes aan te vragen kan je niet alleen op zoek gaan naar de goedkoopste vakman voor de plaatsing van zonneboilers, maar je kan ook adviezen inwinnen en op basis hiervan ook op zoek gaan naar de beste installateur.

Om een offerte aanvraag in te dienen zijn een aantal zaken belangrijk. Zo kan je onder meer meedelen hoe groot de gezinssamenstelling is, hoeveel oppervlakte aan zonnecelcollectoren nodig zal zijn en hoeveel de inhoud van de waterboiler dient te bedragen.

Om de minimale oppervlakte uit te rekenen voor de plaatsing van collectoren, kan je uitgaan van 1 vierkante meter per persoon en voor de boiler mag je rekenen op een oppervlakte van 50 liter per persoon. Op die manier kan je al een zeer gerichte offerte aanvraag versturen, en is het voor de installateur makkelijker om een goede offerte op te stellen.

 

De beste prijs voor uw zonneboiler

Vraag offertes aan bij vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, werkwijzes, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw situatie en wensen. Vrijblijvend en gratis offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via de offertepagina.

 

Meer energie besparen

De voornaamste reden om een zonneboiler te plaatsen is natuurlijk de mogelijke besparing op de energiekosten voor het verwarmen van huishoudelijk water en/of omdat je bewust kiest voor een milieuvriendelijke vorm van energie.

De energiekosten voor het verwarmen van water kan je met een zonneboiler ongeveer halveren, maar je kaan ook andere stappen ondernemen om nog meer te besparen op uw energieverbruik. Zo kan het interessant zijn om over te schakelen naar een energieleverancier die u betere en meer interessante tarieven kan aanbieden. Waarom niet kiezen voor een energieleverancier die u ook groene energie kan aanbieden?

Dankzij de totale jaarlijkse energiebesparing wordt de terugverdientijd van de zonneboiler op 8 à 10 jaar geschat. Bereken hier zelf wat uw exacte energiewinst is voor uw specifieke situatie.

 

➥ Online offertes vergelijken

Vraag offertes aan bij vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, werkwijzes, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw situatie en wensen. Vrijblijvend en gratis offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via onderstaand formulier: