Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
zonneboilertips.be Soorten zonneboilers en hun prijzen in 2021
zonneboilertips.be

Zonneboiler plaatsing: waarop letten en zelfbouw mogelijk?

De installatie van een zonneboiler zou je eventueel zelf kunnen doen als je al over de nodige kennis en doe-het-zelf ervaring beschikt. Als je de website al even hebt doorlezen, dan heb je wellicht nuttige tips kunnen halen uit het artikel over zonneboiler rendement die je kan toepassen tijdens de installatie.

Als je premies wilt aanvragen, bekijk dan eerst eens de voorwaarden. Soms kan het vereist zijn dat de installatie wordt uitgevoerd door een erkende vakman.

 

Je kan ook prijzen van installateurs vergelijken om zo een extra voordeel te slaan. Een ervaren installateur zal ook sneller weten wat de optimale plaatsing is voor het behalen van het hoogste rendement.  Vraag hier gratis offertes aan en vergelijk zonneboiler prijzen

 

Als je zelf de hele zonneboiler installatie wenst te plaatsen, hou er dan rekening mee dat ook de zonnecollectoren moeten geïnstalleerd worden op het dak. Dit gebeurd best door twee personen, of zelfs met drie personen indien het om grote zonnecollectoren gaat. Vergeet ook niet te denken aan je veiligheid als je bezig bent met de plaatsing van de zonnecollectoren op het dak.

 

Zonneboilers zelfbouw: bestaat het?

Er bestaan wel zelfbouwpakketten waardoor je de installatie dus volledig zelf kan verrichten, maar het kan een uitdaging zijn. Als het om een volledige zelfbouw gaat, waarbij je zelf de onderdelen bij elkaar zult zoeken, dan raden we je aan om eens een kijkje te nemen op enkele zonneboiler forums

Het blijft natuurlijk een trend: zelfbouw. Bepaalde installateurs kunnen jou een zelfbouwpakket voorzien waarin het ontwerp en de begeleiding voor handen zijn. Je zal instructievideo’s meekrijgen om alles stap voor stap te kunnen volgen. Vergeet echter wel niet dat je ook de nodige gereedschappen zult moeten voorzien. Ook de uren die je eraan besteed mag je niet onderschatten. Het is dan ook een goed idee om eerst enkele offertes aan te vragen bij installateurs om na te kunnen gaan of je een besparing kan realiseren met een zelfbouwpakket. Klik hier om gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen.

 

Waarop letten bij de plaatsing van zonneboilers?

Elders op de site kon je al lezen dat de oriëntatie en de hellingsgraad belangrijke factoren zijn voor de plaatsing van de zonnecollectoren. Een zuiders gerichte oriëntatie (tussen zuidoost en zuidwest) met een hellingsgraad tussen de 20° en 60° moeten mogelijk zijn. Er mag ook geen schaduw vallen op het dak van bomen, schouwen of woningen uit de buurt.

Je mag ook niet vergeten om te kijken of er op je dak wel voldoende oppervlakte is en of deze sterk genoeg is om alles te dragen. Per inwoner mag je rekenen op een oppervlakte van 1 vierkante meter aan collectoren wat ongeveer gelijkstaat aan een boiler capaciteit van 50 liter. Een zonnecollector kan tussen de 30 en 50 kilogram wegen, wat soms voor problemen kan zorgen bij een plat dak aangezien we dan al snel aankijken op gewicht van 300 kilogram per collector, inclusief het draagsysteem.

Men zal meestal beginnen op het dak, met het plaatsen van de zonnecollectoren, nadat is vastgestel of de draagkracht voldoende is. Eventueel kan men ook beslissen om te werken met overspanningen.

Vanaf het dak zullen er twee leidingen lopen richting het buffervat (een afgekoeld en een opgewarmd) die in het huis kunnen gaan langs de dakgoot of via het boren van een schacht. Dit kan ook via de spouw verlopen bijvoorbeeld als het buffervat in de kelder komt te staan. Men zal altijd proberen om de doorvoer onder de collectoren te plaatsen zodat je daar niets van merkt. De leidingen doortrekken is dus de tweede stap, na het plaatsen van de zonnecollectoren.

Bij voorkeur zal men de stookketel zo dicht als mogelijk bij de collectoren plaatsen, wat dus betekend dat je zolderruimte ook een bepaald gewicht moet kunnen dragen. Ook hier spreken we van een gewicht dat al snel 300 kilogram bedraagt. Dit wordt gedaan om zo weinig mogelijk last te ondervinden van de leidingen. Het is ook makkelijker om 1 gat te boren van het dak naar de zolder, dan een weg te moeten zoeken naar de kelder.

De boiler tenslotte staat bij voorkeur zo dicht mogelijk bij de ketel. Het wordt voornamelijk moeilijk om deze in de woning te krijgen omdat het gaat om een groot zwaar onderdeel. De laatste stap bestaat erin om een verbinding te maken tussen de ketel en het warmwater circuit. Voor een ervaren installateur is dit meestal een simpel klusje. Meestal heb je de keuze om te werken met twee spiralen in het buffervat of met een doorstromer waarbij de boiler het water verwarmt en doorstuurt naar de ketel.

 

Gratis offertes.

Stel deze klus niet langer uit en ga op zoek naar een betrouwbare installateur. Via het offerteformulier vraag je verschillende offertes op maat aan bij installateurs uit uw regio. Op die manier kan je niet alleen gratis advies inwinnen, services vergelijken, maar ook zonneboiler prijzen vergelijken. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

 

 

➥ Online offertes vergelijken

Vraag offertes aan bij vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, werkwijzes, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw situatie en wensen. Vrijblijvend en gratis offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via onderstaand formulier: