Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
zonneboilertips.be Soorten zonneboilers en hun prijzen
zonneboilertips.be

Waarop letten bij het kiezen van een zonneboiler?

U bent overtuigd van de voordelen van duurzame energie en heeft besloten een zonneboiler te laten installeren. Waarop moet u letten bij het kiezen van de – voor u – juiste zonneboiler?

Zoals reeds eerder aangehaald bestaat een zonneboiler uit 3 elementen:

  • de zonnecollectoren
  • de boiler of het opslagvat voor warm water
  • de regeling

 

Zonnecollectoren

De zonnecollector is vanzelfsprekend het meest zichtbare element van de zonneboilerinstallatie. Zoals eerder gezien onder Welke collectoren bestaan er?  zijn er vlakke -plaatcollectoren en vacuümbuiscollectoren.

Woon je op een heel zonnige plaats of is je dakhelling ideaal naar het zuiden gericht, of dient de zonneboilerinstallatie voor het opwarmen van het zwembadwater of de vloerverwarming, dan is een vlakkeplaatcollector een goed idee. In alle andere gevallen, zoals bijvoorbeeld voor de opwarming van leidingwater, is een vacuümbuiscollector een goede keuze.

Maar uiteraard is het allemaal net wat complexer dan dat. Naast het type zonnecollector moet u rekening houden met een aantal factoren. Zonnecollectoren worden namelijk gekenmerkt door hun optisch rendement en verlies coëfficiënten.

  • Het optisch rendement is de hoeveelheid zonne -energie die effectief in warmte kan worden omgezet. Dit rendement is afhankelijk van een aantal onderdelen van de zonnecollector, zoals de licht doorlatendheid van de glazen plaat van de zonnecollector en de omzettingsfactor van de zwarte plaat in de collector (de absorber). Het spreekt voor zich dat hoe hoger het optisch rendement is, hoe meer zonnelicht in warmte kan worden omgezet.
  • De verliescoëfficiënten bepalen de isolatiekwaliteit van de zonnecollectoren. Coëfficiënt k1 staat voor het convectieverlies en coëfficiënt k2 staat voor het stralingsverlies. Het is vanzelfsprekend dat hoe lager de waarde van de coëfficiënten k1 en k2 zijn, hoe beter de isolatie van de zonnecollector is en hoe meer warmte kan vastgehouden worden.

Hoe meer zonnelicht kan worden omgezet in warmte en hoe meer warmte kan vastgehouden worden door de collectoren, hoe beter de zonneboiler is.

Een makkelijk vergelijkingsmiddel is de ” maximale stilstand –temperatuur “ van de zonnecollector. Deze waarde vindt u op de technische fiche terug. De maximale stilstand –temperatuur is de opwarmwaarde van de zonnecollector. Hoe hoger deze waarde is, hoe beter de zonnecollector zonnewarmte kan omzetten en vasthouden, en hoe hoger het rendement van de zonneboiler.

 

Zonneboiler

Naast de zonnecollectoren moet u een keuze maken voor het zonder twijfel meest belangrijke element van de installatie: de zonneboiler.

Het wil niet zeggen dat u sowieso het beste rendement uit uw installatie haalt met een zonnecollector met de beste maximale stilstand waarde. Stel u heeft een boiler gekozen met een te kleine opslagcapaciteit, met daaraan de beste zonnecollector gekoppeld, dan zal u geen schitterend rendement halen. De boiler moet namelijk een voldoende grote opslagcapaciteit hebben. Lees hier meer over de prijzen van zonneboilers.

 

Interesse in een zonneboiler en benieuwd naar advies en een prijs op maat?
⇒ Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij erkende vakmannen uit jouw regio.

 

 

Regeling

In de winter, en soms in de zomer wanneer de zon niet genoeg van de partij is geweest, zal de naverwarming in werking moeten gesteld worden. De naverwarming kan in het opslagvat of in de boiler gebeuren. De sturing van de naverwarming gebeurt door de regeling. Het is belangrijk dat een goede regelaar gekozen wordt.

Stel dat de temperatuur van het water te laag is, dan moet de regelaar eerst controleren of de zonnecollectoren de boiler aan het opwarmen zijn vooraleer de naverwarming in werking treedt. Als er toch nood is aan naverwarming, is het misschien voldoende om het water in het opslagvat net zo warm te maken als voldoende, bijvoorbeeld 40° i.p.v. 50°, om een douche te nemen.

De naverwarming moet met andere woorden perfect afgesteld zijn op de zonneboilerinstallatie. En guess what? Idealiter komen beide systemen in dat geval van dezelfde fabrikant. U zou toch niet willen dat de naverwarming in werking treedt vooraleer de zonnecollectoren gestart zijn?

 

Niet vergeten: kwaliteitslabel.

Om van de premies te kunnen genieten, moeten de zonneboilers voorzien zijn van het Europese kwaliteitslabel “Solar Keymark”. Vraag dus steeds na bij uw installateur of dit voorzien is (of indien je zelf instaat voor de installatie kan je dit navragen bij de verkoper).

 

Conclusie?

Een zonnecollector met een uitstekende maximale stilstand temperatuur biedt het hoogste rendement. Voorwaarde om dit hoge rendement ook effectief te halen, is dat u een voldoende groot opslagvat aan uw installatie koppelt zodat het gezin dagelijks de was en de plas kan doen zonder dat de naverwarming in werking dient te treden. Is het toch nodig dat de naverwarming zijn werk doet, dan kiest u voor een naverwarmingssysteem van dezelfde leverancier als deze van uw zonneregeling, zodat beiden perfect op elkaar afgestemd zijn en er geen onnodige verliezen optreden.

Rekening houden met bovenstaande 3 factoren kan u berusten op het beste rendement, zowel financieel als ecologisch.

 

➥ De beste prijs voor uw zonneboiler

Vraag offertes aan bij vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, werkwijzes, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw situatie en wensen. Vrijblijvend en gratis offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via de offertepagina:

 

➥ Online offertes vergelijken

Vraag offertes aan bij vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, werkwijzes, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw situatie en wensen. Vrijblijvend en gratis offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via onderstaand formulier: