Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
zonneboilertips.be Soorten zonneboilers en hun prijzen
zonneboilertips.be

De levensduur van een zonneboiler

Bij het narekenen van het rendement en de terugverdientijd van een zonneboiler, is het natuurlijk ook belangrijk om weten hoelang een zonneboiler meegaat. Het is dan ook logisch dat deze vraag regelmatig gesteld wordt.

We dienen twee zaken apart te beoordelen: namelijk de boiler zelf en de zonnecollectoren en omvormers. Hou er ook rekening mee dat de levensduur van een zonneboiler sterk afhankelijk is van een correcte installatie, een correct gebruik en het juist uitvoeren van een onderhoud:

levensduur zonneboiler

Zonneboilers zijn voor het eerst opgekomen in de jaren 80. Daarvan functioneren nog steeds vele zonneboilers zonder enige problemen. Algemeen beschouwd neemt men 20 jaar als levensduur van een zonneboiler, maar waarvan bepaalde onderdelen onderhevig zijn aan slijtage en periodiek moeten nagezien worden en eventueel vervangen moeten worden.

Snel gerekend betekent dit dus dat je 10 a 13 jaar energie uitspaart met je zonneboiler, rekening houdende met een terugverdientijd die amper 7 a 10 jaar duurt met alle premies en subsidies.


Vraag offertes aan bij vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, werkwijzes, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw situatie en wensen. Vrijblijvend en gratis offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via de offertepagina.

 

Levensduur boiler

De levensduur van de boiler wordt geschat op 25 tot 30 jaar. Deze is veel minder gevoelig aan slijtage en gaan dus langer mee dan bepaalde andere onderdelen.
Na de levensduur kunnen heel veel materialen uit de zonneboiler nog worden gerecycleerd omdat er veel waardevolle metalen en ijzer in verwerkt zijn.

 

Andere onderdelen: omvormers / zonecollectoren.

Omvormers zijn gevoeliger aan slijtage en kennen een verwachte levensduur van 10 a 15 jaar. De zonnecollectoren gaan in principe langer mee (tot 30 jaar en zelfs daarboven) bij gunstige omstandigheden. Ze zijn makkelijk te vervangen, hergebruiken of te koppelen.

 

Onderhoud

Een lange levensduur begint dus voornamelijk met een goed onderhoud. Je kan eventueel een servicecontract afsluiten met de installateur zodat hij tweejaarlijks kan instaan voor het onderhoud.

 

➥ Online offertes vergelijken

Vraag offertes aan bij vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, werkwijzes, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw situatie en wensen. Vrijblijvend en gratis offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via onderstaand formulier: