Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
zonneboilertips.be Soorten zonneboilers en hun prijzen
zonneboilertips.be

Zonneboiler installatie

Een zonneboiler is een installatie die je sanitair water verwarmt met behulp van zonne-energie. Sommige zonneboilers kan je zelfs als centrale verwarming gebruiken of inzetten om het water van je zwembad op te warmen. In dit artikel lees je meer over de opbouw van een zonneboiler installatie, de kostprijs en hoe je het juiste systeem kiest.

Ga snel naar:
Prijs zonneboiler installatie
Hoe zonneboiler kiezen?
Waarom vertrouwen op een vakman?
Offertes aanvragen

 

Waaruit bestaat een zonneboiler installatie?

Er bestaan verschillende soorten zonneboilers, zoals een zonneboiler, een CV zonneboiler, boilers met terugloopsysteem of zonneboilers met combiketel. Doorgaans bestaat een zonneboiler installatie uit de volgende onderdelen:

 • Zonnecollectoren: het spreekt voor zich dat je zonnecollectoren het elementaire onderdeel vormen van je installatie. Zij vangen het zonlicht op en zorgen voor de opwarming van je sanitair water. Dit verloopt via een complex buizensysteem in de zonnecollectoren zelf. Hierin zit een vloeistof die onder invloed van het zonlicht opwarmt.
 • Voorraadvat: het opslagvat bevat de voorraad warm water. Deze heb je in verschillende groottes, afhankelijk van je benodigde warmwaterbehoefte.
 • Collectorcircuit: het collectorcircuit is eigenlijk de tussenschakel van je zonnecollectoren naar het voorraadvat. De buizen van het circuit bevatten dezelfde vloeistof als die in de zonnecollectoren waardoor de warmte vervoerd kan worden naar het water in het voorraadvat.
 • Pomp: de pomp transporteert de warmte van de collectoren naar het opslagvat.
 • Regelaar: deze meet de temperatuur van de collectoren en het water in het vat en schakelt de pomp op basis van deze indicatie aan en uit.

Soms volstaat enkel een zonneboiler installatie niet om te voldoen aan je behoefte van sanitair warm water. Bijvoorbeeld wanneer je warmwatervoorraad op is of wanneer er onvoldoende zonne-energie ter beschikking is. Daarom doet je cv-installatie vaak nog dienst als bijverwarming. Zo kom je nooit zonder warm water te zitten.

Prijs zonneboiler installatie

Wat kost een zonneboiler installatie? Gemiddeld mag je rekenen op een € 4000 à € 6000 (incl. btw & plaatsing) voor een doorsnee gezin (4 personen) met een gemiddeld warmwaterverbruik.

Lees hier meer over de prijs van een zonneboiler.

 

zonneboiler installatie

Hoe wordt je zonneboiler installatie gekozen?

De keuze voor je zonneboiler installatie berust op de volgende elementen:

 • De grootte van je gezin: hoeveel personen telt je gezin? Dit bepaalt namelijk de hoeveelheid oppervlakte zonnecollectoren die je nodig hebt. Gemiddeld wordt zo’n 1 m² à 1,5 m² collectorenoppervlakte per persoon gerekend. Je gezinsgrootte bepaalt ook de inhoud van je opslagvat. Reken zo’n 55 à 75 liter per persoon.
 • Dagelijks waterverbruik & waterbehoefte: Het dagelijkse verbruik van warm water speelt uiteraard een cruciale rol bij de keuze van de juiste zonneboiler.
 • Technische aspecten van je woning: dan hebben we het onder andere over je dakoriëntatie en hellingsgraad van het dak, de locatie van je woning, enz. Deze bepalen namelijk allemaal de mate waarin de zonnecollectoren zonlicht ontvangen en de intensiteit daarvan.

TIP: deze technische en praktische overwegingen hoef je helemaal niet zelf te bepalen. Een zonneboiler installateur zal je met plezier bijstaan in je keuze en je daarover uitgebreid adviseren. Je hoeft hem enkel nog maar te contacteren via dit offerteformulier.

Waarom vertrouwen op een zonneboiler installateur?

Het installeren van een zonneboiler laat je beter aan een erkend installateur over. Waarom? We sommen hieronder voor je de voordelen op:

 • Advies op maat: een installateur informeert je over de mogelijkheden, gaat na hoeveel zonnecollectoren je gezin nodig heeft en hoe groot de inhoud van het opslagvat moet zijn.
 • Correcte & kwalitatieve plaatsing: een installateur staat in voor de correcte plaatsing van je installatie. Bovendien verzorgt hij ook de koppeling aan het bestaande cv-systeem.
 • Juiste materialen & technieken: een zonneboiler expert beschikt over de juiste materialen en technieken om op een veilige manier je zonneboiler te installeren.
 • Verlaagd btw-tarief & premies: een installateur zorgt er bovendien voor dat de factuur alle gegevens bevat die nodig zijn voor het aanvragen van premies.

 

➥ Online offertes vergelijken

Vraag offertes aan bij vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, werkwijzes, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw situatie en wensen. Vrijblijvend en gratis offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via onderstaand formulier: