Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
zonneboilertips.be Soorten zonneboilers en hun prijzen
zonneboilertips.be

Terugverdientijd zonneboiler: 8 à 20 jaar

Met een gemiddelde terugverdientijd van 8 à 20 jaar en een levensduur van zo’n 30 jaar is een zonneboiler absoluut rendabel te noemen. Maar desondanks varieert de terugverdientijd dus wel flink. In dit artikel bespreken we de belangrijkste factoren en leggen we uit hoe je de terugverdientijd van jouw toekomstige zonneboiler kan berekenen!

 

Hoe terugverdientijd van zonneboiler berekenen?

FACTOR 1: type installatie
FACTOR 2: aankoopprijs
FACTOR 3: jaarlijkse energiebesparing
CONCLUSIE: hoe terugverdientijd zonneboiler berekenen?

Interesse in een zonneboiler? Via onze gratis offerteservice kom je vrijblijvend in contact met erkende specialisten. Je geniet zo van gericht advies van meerdere partijen en bent altijd zeker van een eerlijke prijs. Start je aanvraag hier.

 

FACTOR 1: type installatie

zonneboiler terugverdientijd

Allereerst moet je kijken naar het type zonneboiler dat je kiest. Hoe het systeem precies werkt, hoe je deze kan toepassen, het volume van het opslagvat, … hebben allemaal een effect op het rendement en de totale kostprijs. En dus ook op je uiteindelijke terugverdientijd!

 

Soort zonneboiler

Hoe meer volume je zonneboiler heeft, hoe hoger de prijs doorgaans is. Daarnaast zijn er verschillende types, die variëren in prijs en qua terugverdientijd. Alle opties op een rij:

 • Klassieke zonneboiler (vanaf € 2.500): dit is de standaard op vlak van zonneboilers en is enkel toe te passen voor sanitair water. De zonnecollectoren op het dak vangen zonnewarmte op, wat vervolgens wordt afgegeven aan een opslagvat via een warmtewisselaar. Bij slecht weer springt een naverwarming eventueel bij om het water op temperatuur te houden.
 • CV zonneboiler (vanaf € 4.700): hierbij gaat het om een standaard zonneboiler, maar dan nog met een aparte leiding naar je CV-installatie. Het voordeel hiervan is dat je geen naverwarming nodig hebt en dat de CV-ketel het water van de zonneboiler op minstens 60 graden Celsius houdt. Ideaal voor grotere huishoudens die zo’n boiler enkel willen voor sanitair.
 • Zonneboiler met combiketel (vanaf € 5.000): wil je warm water voor sanitair én de verwarming van je woning? Kies dan voor een zonneboiler die samenwerkt met een combiketel door middel van 2 aparte warmtewisselaars. Met zo’n systeem geniet je van een hoger rendement dan bij een standaard (CV) zonneboiler.
 • Boiler met terugloopsysteem (vanaf € 4.800): dit systeem is goed te vergelijken met een standaard zonneboiler, maar dan zonder antivriesmiddel in de leidingen. Dit zorgt normaal gesproken voor bescherming tegen vriesschade. Mogelijk wil je dit vermijden vanwege je gezondheid, of als je geen plek hebt voor een expansievat. Je hebt dan een terugloopvat, waar de vloeistof van de collectoren naartoe stroomt als de temperatuur te laag is.

 

Type zonnecollectoren

Een van de belangrijkste onderdelen van je zonneboiler installatie zijn de zonnecollectoren op je dak. Deze vangen warmte van de zon op en geven dit door middel van een speciale koelvloeistof en een warmtewisselaar af aan het water in je opslagvat. Hierbij heb je doorgaans de keuze uit 2 varianten: vlakke plaat zonnecollectoren of vacuümbuis zonnecollectoren. Een vergelijking:

 • Vlakke plaat zonnecollectoren: het gaat om donkere, absorberende platen die een expert afwerkt met isolatiemateriaal om warmteverlies te beperken en grote glasplaten om zoveel mogelijk zonlicht door te laten. Zulke collectoren zijn doorgaans de goedkoopste optie, maar zijn minder geschikt bij wisselvallig weer.
 • Vacuümbuis zonnecollectoren: vanwege het wisselvallige klimaat van België kies je meestal eerder voor vacuümbuis zonnecollectoren. Deze bestaan uit dubbelwandige vacuümbuizen die diffuus lichter beter opvangen en de collectorvloeistof zo effectiever op temperatuur brengen en houden.

 

Mogelijke toepassingen

Een zonneboiler is traditioneel gezien bedoeld voor sanitair water, maar er is meer mogelijk. Zo kan je dit systeem bv. aansluiten op je cv-ketel en zo ook de rest van je woning duurzaam verwarmen.

Er zijn tegenwoordig zelfs panelen op de markt die functioneren als zonnepanelen én collectoren voor een zonneboiler. Hierbij gaat het om pvt-panelen, waarmee je dus zonne-energie gebruikt om water te verwarmen en om stroom op te wekken. Dit is doorgaans de beste keuze als je dak niet zo groot is, maar je wel interesse hebt in zonnepanelen én een zonneboiler.

 

TIP: kies een installatie op maat van je woonsituatie!

Heb je interesse in een zonneboiler, dan zijn er veel opties om te overwegen. En wat je best kiest, is helemaal afhankelijk van je woonsituatie en budget. Ga daarom altijd het gesprek aan met een erkend vakspecialist. Zo ben je zeker van een installatie op maat van jouw situatie. Vind een geschikte expert in je buurt.

 

FACTOR 2: aankoopprijs

zonneboiler terugverdientijd berekenen

Afhankelijk van de gekozen installatie, het type zonnecollectoren, het volume van het opslagvat, … zal de prijs voor jouw zonneboiler variëren. Doorgaans ligt de prijs tussen € 2.500 – 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Veel hangt dus af van je wensen en woonsituatie. Een overzicht met wat meer richtprijzen:

Aantal personenBenodigde capaciteit Gemiddelde prijs (excl. btw, incl. plaatsing)
1 - 2150 liter, 1 zonnecollector€ 2.500 - 3.500
3 - 4250 liter, 2 zonnecollectoren€ 4.000 - 6.000
5 - 6300 liter, 3 zonnecollectoren€ 5.000 - 7.000

LET OP: deze prijzen zijn enkel ter indicatie. Uiteindelijk bepaalt de expert zélf wat die zal rekenen voor je zonneboiler. Wil je dus zeker zijn van de beste aanbieding tegen een eerlijke prijs? Vergelijk dan offertes van experts actief in je buurt via onze gratis offerteservice.

 

FACTOR 3: jaarlijkse besparing

zonneboiler vacuümbuis collectoren

In een ideaal scenario bespaar je zo’n 500 kWh aan stroom per m² aan zonnecollectoren bij een warmwaterbehoefte van 750 kWh. Verbruik je dus 3.000 kWh voor je warmwaterbehoefte? Dan bespaar je met een zonneboiler zo’n 2.000 kWh aan stroom. Vermenigvuldig dit met de huidige stroomprijs en dan heb je jouw jaarlijkse besparing met een zonneboiler.

Voor het exacte bedrag dat je met een zonneboiler bespaart, moet je ook kijken naar je originele energiebron. Zo staat 2.500 kWh aan stroom gelijk aan ongeveer 275 m³ gas of 300 liter mazout als het gaat om energiebehoefte. Dit is belangrijk, omdat de prijs voor een kWh aan stroom, 1 m³ aan gas of 1 liter mazout natuurlijk zal verschillen.

Zoveel mogelijk geld besparen? Laat de plaatsing van je zonneboiler dan over aan een expert. Zo geniet je van een efficiënt systeem waar je jaren van kan profiteren. Begin met vergelijken.

 

CONCLUSIE: hoe terugverdientijd zonneboiler berekenen?

Zonder een premie ligt de terugverdientijd voor een zonneboiler tussen 8 à 20 jaar. Rekening houdend met het feit dat zonneboilers zo’n 25 à 30 jaar meegaan, is zo’n installatie bij normaal gebruik altijd rendabel. Je berekent de exacte terugverdientijd als volgt:

Terugverdientijd zonneboiler = (aankoopprijs – eventuele premie) ÷ jaarlijkse besparing

 

Wil je het rendement van je zonneboiler verder optimaliseren? En de terugverdientijd zoveel mogelijk inkorten? Hieronder enkele van de beste tips:

 • Zorg voor een correcte plaatsing: alleen na een correcte plaatsing weet je zeker dat je zonneboiler optimaal zal functioneren. Anders riskeer je de kans op schade, een verkorte levensduur van het systeem, …
 • Kies een systeem dat past bij je verbruik: het kan verleidelijk zijn om een grote zonneboiler installatie te plaatsen, om bv. zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. In de praktijk is het echter beter om de omvang van het systeem af te stemmen op jouw woonsituatie en verbruik. Zo beperk je de aanschafkosten en de uiteindelijke terugverdientijd.
 • Gebruik de boiler voor meerdere toepassingen: een zonneboiler an sich kan je alleen gebruiken om sanitair water voor je keuken of badkamer te verwarmen. Combineer je het echter met je hoogrendementsketel of warmtepomp? Dan kan je de installatie ook toepassen voor de verwarming van je woning. Met een hoger rendement en kortere terugverdientijd als gevolg!
 • Kies voor woningisolatie: voordat de vloeistof van je zonnecollectoren bij je opslagvat terechtkomt, loopt het eerst door leidingen waarin de warmte geleidelijk afneemt. Om deze reden is het slim om de afstand tussen je collectoren en het opslagvat beperkt te houden én om je woning te isoleren. Zo beperk je warmteverlies en behaal je een beter rendement.
 • Sluit een onderhoudscontract af: functioneert je zonneboiler optimaal? Dan is je terugverdientijd zo kort mogelijk. Het is daarom een goed idee om regelmatig je zonneboiler installatie te laten controleren door een expert. Via een onderhoudscontract doe je dit het voordeligst, in tegenstelling tot losse onderhoudsbeurten.

 

➥ Online offertes vergelijken

Vraag offertes aan bij vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, werkwijzes, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw situatie en wensen. Vrijblijvend en gratis offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via onderstaand formulier: