Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
zonneboilertips.be Soorten zonneboilers en hun prijzen in 2021
zonneboilertips.be

Het rendement van een zonneboiler?

Met een zonneboiler kan je jaarlijks gemiddeld 60% besparen op de energiekosten voor de productie van warm water. Dat is goed voor zo’n 15% tot 20% van je totale energiefactuur. Lees hier hoe je het rendement van een zonneboiler kan berekenen.

Ga snel naar: 
Rendement zonneboiler berekenen
Aandachtspunten en valkuilen
Ontvang gratis offertes

 

Welke factoren beïnvloeden het rendement?

Rendement zonneboiler Misschien overweeg je om louter ecologische redenen om een zonneboiler te laten installeren en is het rendement minder van belang voor u, toch kan het leuke inzichten verschaffen. Het rendement van een zonneboiler berekenen is niet eenvoudig. Er zijn immers verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden.

De kwaliteit en instellingen van de boiler is van belang, maar ook de plaatsing van de zonnecollectoren spelen een grote invloed. Ook de specifieke levensomstandigheden is een factor waarmee rekening moet worden gehouden.
Een gezin van twee kan je immers niet vergelijken met een gezin van vier personen.

 

Rendement zonneboiler berekenen

Hoe bereken je nu precies dat rendement van je zonnecollectoren? De formule ziet er als volgt uit:

Energiebesparing = (opbrengst zonneboiler ÷ warmwaterbehoefte) × 100

Je mag doorgaans de onderstaande cijfers als gemiddelde nemen:

  • Jaarlijks verbruik je zo’n 500 kWh per m² zonnecollectoren en…
  • heb je grosso modo zo’n 750 kWh warm waterbehoefte per persoon.

 

Hoe ziet het rendement er dan uit voor een gezin van 4 personen?

Gemiddeld verbruikt een gezin bestaande uit 4 personen per jaar zo’n 3.000 kWh voor de opwarming van hun sanitair water. Per persoon heb je ongeveer 1 à 1,5 m² zonnecollectoren nodig om te kunnen voldoen aan hun warmwaterbehoefte. Een 4 m² aan zonnecollectoren op hun dak is doorgaans voldoende om aan hun warmwaterbehoefte tegemoet te komen. Zo’n zonneboiler heeft op jaarbasis een opbrengst van ongeveer 2.000 kWh.

Als we deze gegevens in de formule gieten, komen we uit op een jaarlijkse energiebesparing van 66%. Bij een gemiddelde elektriciteitsprijs van € 0,25/kWh, komt dat neer op een besparing van € 500 per jaar.

 

Conclusie

Over het algemeen ligt het rendement van een zonneboiler vrij hoog. 1 m² aan zonnecollectoren haalt ongeveer zo’n 500 kWh aan warmte uit zonne-energie. Voor een eengezinswoning is 5 m² aan zonnecollectoren doorgaans voldoende om jaarlijks gemiddeld 2.500 kWh elektriciteit, 275 m³ gas of 300 liter mazout te besparen.

TIP: je hoeft dit niet allemaal alleen uit te dokteren. Een ervaren zonneboiler installateur staat je graag te woord. Hij kan niet alleen het geschatte rendement van je zonneboiler berekenen, maar staat ook in voor de correcte installatie van het systeem. Contacteer een vakman en ontvang vrijblijvend advies op maat. Maak hiervoor gebruik van onze online offerteservice.

 


Belangrijke aandachtspunten

Stel jezelf de vraag of je woning voldoende geïsoleerd is. Ongeveer drie vierde van alle energie gaat verloren door daken, muren en ramen. Je doet er goed aan om dit eerst aan te pakken. Vooral ook bij de plaatsing van warmtepompen is dit het geval.

Kan uw dak voldoende zon opvangen? Schaduw van bomen of schoorstenen of aanpalende woningen kunnen het rendement van uw zonneboilers doen verlagen. Een dekkingsgraad van 50% moet toch behaald kunnen worden voor een goed rendement, al kan de ideale dekkingsgraad ook tussen 30% a 60% liggen. Tegenwoordig zijn er ook systemen op de markt waarbij een optimaal rendement kan behaald worden bij een horizontale plaatsing, al zullen de meningen bij specialisten hier misschien meer verschillen dan anders.

Meestal is er geen vergunning nodig voor de plaatsing van een zonneboiler, maar je doet er sowieso wel goed aan om dit eerst even te controleren bij je gemeente. In sommige gebieden is de aanvraag van een vergunning wel verplicht.

Maak je gebruik van waterbesparende kranen? Spaardouchekoppen zijn een ideale manier om uw nood aan warm water terug te dringen. Op die manier verkleint ook uw behoefte aan warm water en is het misschien mogelijk om een kleinere zonneboiler te plaatsen dan oorspronkelijk gepland werd.

 

Vergeet de premies en subsidies niet!

Premies en subsidies drukken het kostenplaatje enorm. In sommige gevallen kan dit de totale kostprijs drukken met 70%, flink de moeite dus. Dit is mogelijk als je bijvoorbeeld ook in aanmerking komt voor de renovatiepremie. Een terugverdientijd van 6 jaar is dus niet uitzonderlijk, in realiteit bedraagt de terugverdientijd van een zonneboiler ongeveer 7 a 10 jaar.

De prijs voor de installatie van een zonneboiler kan je ook nog drukken door verschillende offertes aan te vragen bij verschillende vakmannen. Tegelijkertijd kan je hun adviezen inwinnen en kijken naar overeenkomsten. Dit is de ideale manier om én een betaalbare zonneboiler te plaatsen én de beste adviezen te vergelijken. Vraag via onze website met 1 formulier offertes aan en kom in contact met maximaal 5 verschillende installateurs uit jouw regio.

Interesse in een zonneboiler en benieuwd naar advies en een prijs op maat?
⇒ Vraag hier vrijblijvend offertes aan bij erkende vakmannen uit jouw regio.

 

Maximaal rendement van je zonneboiler bekomen.

Rendement zonneboiler berekenen

Hou in eerste instantie rekening met je effectieve nood aan warm water. Kies dus direct de juiste installatie, rekening houdende met de grootte van je gezin. Per bewoner mag je rekening op een collectoroppervlak van 1 tot 1.5 vierkante meter. Bijhorend is het belangrijk om een juiste boiler te kiezen. Ongeveer 50 liter water per vierkante meter is een ideaal cijfer om je op te richten.

Stel het zolang mogelijk uit om je te verwarmen met minder energiezuinige energiebronnen zoals mazout. Veelal kan je al een grote besparing realiseren door gewoon de temperatuur een graadje lager te zetten. Het is een kwestie van programmeren en instellen om met behulp van je zonneboiler deze besparing effectief te realiseren.

De oriëntatie van je zonneboiler kan het best naar het zuiden gericht zijn. In sommige gevallen is dit natuurlijk niet echt mogelijk, waardoor eventuele uitbreidingen van het collectorveld moeten overwogen worden. In ieder geval is het de bedoeling dat je met een zonnige dag, warm water kan opslaan voor meerdere dagen. Met een gewone boiler hou je warm water voor ongeveer twee dagen vast, maar met een buffervat kan je tot 5 a 6 dagen warm water opslaan.

De plaatsing van zonnecollectoren kan gebeuren op een plat dak of een zadeldak. Bij een plat dak heb je de mogelijkheid om zelf de optimale oriëntatie en hellingsgraad te kiezen. Een stabiliteitsstudie op voorhand laten uitvoeren is dan wel wenselijk.

Het rendement van je zonneboiler zal inderdaad zakken wanneer het een bewolkte dag is, maar deze zal wel warm water produceren! Een zonneboiler maakt namelijk ook gebruik van diffuus licht en dus niet enkel van het rechtstreekse zonlicht dat kan worden opgevangen.

De website energiesparen.be heeft gelukkig een eenvoudige tool waarmee je kan berekenen hoe snel je je investering van de plaatsing van een zonneboiler kan terugwinnen. Je kan deze tool terugvinden op deze pagina.

 

Samengevat

Onthoud dus zeker dat de plaatsing een invloed heeft: oriëntatie en hellingsgraad moeten worden geoptimaliseerd. Ook je levensomstandigheden beïnvloeden het rendement van de zonneboiler: het aantal inwoners, de staat van je woning en hoe goed je woning geïsoleerd is, in welke mate je nog kan besparen door bijvoorbeeld een spaardouchekop te plaatsen, …

Tot slot kan je ook nog geld besparen door offertes van verschillende installateurs te vergelijken. Je kan van dat moment ook gebruik maken om te bekijken wat ze voor jou specifieke situatie kunnen aanraden.

 

De beste prijs voor uw zonneboiler

Vraag offertes aan bij vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, werkwijzes, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw situatie en wensen. Vrijblijvend en gratis offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via de offertepagina.

 

➥ Online offertes vergelijken

Vraag offertes aan bij vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, werkwijzes, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw situatie en wensen. Vrijblijvend en gratis offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via onderstaand formulier: