Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
zonneboilertips.be Soorten zonneboilers en hun prijzen
zonneboilertips.be

Warm water zonnepanelen

Naast gewone zonnepanelen voor groene stroom bestaan er ook warm water zonnepanelen. Zulke panelen maken deel uit van een zonneboilersysteem, waarmee je je sanitair water en eventueel ook je cv-water kan verwarmen. Welke soorten zonnepanelen voor warm water zijn er? Wat kosten ze? En wat is belangrijk bij de plaatsing? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Soorten warm water panelen
Prijs warm water zonnepanelen
Aandachtspunten plaatsing
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Hoe werken warm water zonnepanelen?

Warm water zonnepanelen of zonnecollectoren maken deel uit van een zonneboilersysteem. Zo’n systeem kan met zonne-energie sanitair water en eventueel ook cv-water verwarmen. Dat verloopt op de volgende manier:

 • STAP 1 = Warm water panelen vangen warmte op: de warm water panelen op het dak vangen de zonnewarmte op. Met die zonne-energie warmen de panelen een speciale vloeistof (op basis van glycol) op die naar het voorraadvat gaat.
 • STAP 2 = Vloeistof verwarmt water in voorraadvat: de glycol geeft de warmte af aan het water in het voorraadvat. Nadien pompt het systeem opnieuw die vloeistof naar de panelen, terwijl het voorraadvat ervoor zorgt dat de warmte behouden blijft. Dat water kan je gebruiken om te douchen, te koken…, maar eventueel ook voor je zwembad of je cv-water.
 • STAP 3 = Naverwarming verwarmt eventueel bij: soms is er te weinig zon om het water in het voorraadvat op te warmen. In dat geval zal de naverwarming het water bijverwarmen. Die naverwarming kan bijvoorbeeld een warmtepomp of een geïntegreerde cv-brander zijn.

Warm water zonnepanelen plaatsen? Een erkende installateur kan je verder informeren en zorgt voor een correcte plaatsing van je zonneboilersysteem. Vergelijk offertes van meerdere installateurs in jouw buurt via onze offerteservice.

warm water zonnepanelen

 

Soorten warm water zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten warm water zonnepanelen waaruit je kan kiezen. We sommen hieronder de belangrijkste eigenschappen van elke soort kort op:

 

1. Vlakke plaat warm water zonnepanelen

vlakke plaat panelen

Vlakke plaat panelen bestaan uit een glazen plaat en een donkergekleurde absorberende plaat met daartussen koperen buizen. Deze vangen de zonne-energie op en verwarmen zo de vloeistof die door het buizenstelsel onder de platen loopt. Vlakke plaat panelen zijn ook voorzien van isolatiemateriaal om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk warmte verloren gaat.

 • Voordelen: goedkoopste soort, lange levensduur, uitstekende prestaties bij direct zonlicht, …
 • Prijs vlakke plaat paneel (2,5 m²): gemiddeld € 550 (excl. btw & plaatsing)

 

2. Vacuümbuis warm water zonnepanelen

vacuümbuis panelen

Ook deze panelen werken met een vloeistof die opgewarmd wordt met zonne-energie en de warmte afgeeft aan het voorraadvat. Maar hier zijn het dubbelwandige glazen vacuümbuizen die de warmte van de zon opvangen. In de binnenste buis zit een coating die warmteverlies tegengaat en een koperen absorber die de warmte verzamelt en overdraagt op de vloeistof.

 • Voordelen: werken goed bij wolken en diffuus zonlicht, produceren hogere temperaturen, …
 • Prijs vacuümbuis paneel (2,5 m²): gemiddeld € 750 (excl. btw & plaatsing)

 

3. PVT-panelen

pvt panelen

PVT-panelen zijn eigenlijk een combinatie van klassieke zonnepanelen en zonnecollectoren. Ze zorgen dus zowel voor groene energie als voor sanitair warm water. PVT-panelen zijn duurder dan de andere soorten, maar ze zorgen wel voor heel wat besparing op je energiefactuur. Deze panelen zijn ideaal als je niet genoeg plek hebt op je dak om zowel zonnecollectoren als klassieke zonnepanelen te plaatsen.

 • Voordelen: forse besparing op je energierekening, geschikt voor kleine daken, …
 • Prijs PVT-paneel (2,5 m²): gemiddeld € 900 (excl. btw & plaatsing)

 

Welke soort warm water zonnepanelen kiezen?

Dat hangt af van jouw situatie en voorkeuren. Vacuümbuis panelen zijn erg geschikt voor het Belgische klimaat en zullen heel het jaar door goed renderen. Vlakke plaat panelen hebben bij veel zonlicht dan weer een hoger rendement en zijn de meest budgetvriendelijke optie. PVT-panelen hebben het voordeel dat ze zowel stroom als warm water kunnen opwekken, maar zijn wel een grotere investering.

Ontvang advies op maat! Een installateur kan je verder adviseren over de meest geschikte warmwaterboiler zonnepanelen, rekening houdende met jouw wensen en budget. Vergelijk vrijblijvend adviezen van installateurs via onze offerteservice.

 

Prijs warm water zonnepanelen

De prijs voor warm water zonnepanelen hangt af van welke soort je kiest. Voor een paneel van 2,5 m² betaal je voor vlakke plaat panelen gemiddeld € 550, voor vacuümbuis panelen € 750 en voor PVT-panelen € 900, telkens excl. btw en plaatsing.

BELANGRIJK: warm water zonnepanelen zijn slechts 1 deel van je zonneboilersysteem (naast het voorraadvat, de pomp, …). Voor een volledige zonneboiler mag je rekenen op gemiddeld € 2.500 à 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Die prijs kan wel verschillen naargelang de inhoud van de boiler, het aantal panelen… Een overzicht:

Aantal personenSoort zonneboilerGemiddelde prijs zonneboiler (excl. btw, incl. plaatsing)
1 - 2100 liter, 1 collector€ 2.500 à 3.000
2 - 3100 liter, 2 collectoren€ 3.500
3 - 4200 liter, 2 collectoren€ 4.000 à 5.700
5 - 6300 liter, 3 collectoren€ 5.000 à 7.000

Benieuwd naar de exacte prijs voor je installatie? Vraag dan zeker meerdere offertes aan bij installateurs om prijzen, maar ook adviezen, soorten zonnecollectoren, uitvoertermijnen voor de plaatsing… te vergelijken. Ontvang vrijblijvend offertes op maat.

 

Druk de kosten voor je zonneboiler met premies!

Er zijn verschillende premies waarop je aanspraak kan maken wanneer je een volledig zonneboilersysteem laat plaatsen. Zo is er bijvoorbeeld de Mijn VerbouwPremie of de EPC labelpremie. Sommige gemeentes bieden ook premies of andere financiële voordelen aan voor zonneboilers. Het loont dus zeker de moeite om na te gaan op welke premies jij aanspraak maakt.

Advies op maat nodig? Een installateur kan je verder informeren over de premies voor zonneboilers en de voorwaarden, bedragen, procedures… Vind een installateur.

 

zonnepanelen warm water

 

Aandachtspunten plaatsing

Als je ervoor kiest om een zonneboiler en zonnepanelen voor warm water te laten plaatsen, zijn er wel een paar dingen waar je best rekening mee houdt. We zetten hieronder enkele belangrijke aandachtspunten op een rij:

 • Dakruimte: belangrijk om rekening mee te houden is de beschikbare ruimte op je dak. Afhankelijk daarvan kan je bepalen hoeveel zonnecollectoren je laat plaatsen. Ben je van plan om in de toekomst ook nog traditionele zonnepanelen te plaatsen? Zorg dan zeker dat je ook daarvoor nog beschikbare ruimte hebt.
 • Hellingsgraad & oriëntatie: om een optimaal rendement te hebben, moeten je zonnecollectoren naar het zuiden gericht zijn. Daarbij is de hellingsgraad van je panelen best rond de 36°. Een erkende installateur houdt hier sowieso rekening mee.
 • Plaatsing voorraadvat: denk ook na over waar je het voorraadvat van je zonneboilersysteem laat plaatsen. Zo’n vat neemt namelijk wel wat plaats in en staat bovendien best zo dicht mogelijk bij de warm water panelen, zodat het warmteverlies beperkt blijft.
 • Waterverbruik: hoeveel zonnecollectoren je plaatst en hoe groot de inhoud van het voorraadvat is, stem je best af op het warm waterverbruik van je huishouden. Je kiest daarbij best voor een zonneboiler die het warmteverbruik van 2 dagen kan overbruggen.

 

Vergelijk vrijblijvend offertes van meerdere installateurs!

Om de meest geschikte installateur te vinden tegen een correcte prijs, raden we je aan om meerdere offertes aan te vragen. Zo kan je verschillende adviezen, uitvoertermijnen, voorstellen… vergelijken en kan je doorgaans ook nog extra besparen. Via onze offerteservice brengen we je in contact met 2 à 3 erkende installateurs in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

FAQ warm water zonnepanelen

Vond je hierboven het antwoord op je vraag nog niet? Neem dan eens een kijkje bij onze veelgestelde vragen over warm water boiler zonnepanelen. We gaan nog even dieper in op de levensduur, terugverdientijd, mogelijke besparing…  • Wat is de levensduur van een zonneboiler?
   Een zonneboiler zelf gaat doorgaans 25 à 30 jaar mee. De warm water panelen daarentegen hebben een levensduur van 30 jaar of meer. Deze gaan dus erg lang mee en zijn minder gevoelig aan slijtage dan andere onderdelen van het systeem.


  • Wat is de terugverdientijd van een zonneboiler?
   Gemiddeld duurt het tussen de 8 en 20 jaar om je zonneboiler terug te verdienen. De exacte terugverdientijd hangt af van 2 factoren: de kostprijs van je zonneboiler (die verschilt naargelang het aantal panelen, eventuele premies…) en de jaarlijkse besparing met je zonneboiler. Die besparing is ook nog eens afhankelijk van het rendement van je systeem, de energieprijzen… Door je kostprijs te delen door de jaarlijkse besparing kan je jouw terugverdientijd berekenen.


  • Traditionele zonnepanelen of warm water zonnepanelen?

   Wat kies je best: gewone zonnepanelen of warm water zonnepanelen met een zonneboiler? Om die keuze te maken zijn er een aantal aspecten waar je rekening mee kan houden:

   • Kostprijs: de prijs van een zonneboilersysteem ligt gemiddeld tussen € 2.500 en 7.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Voor gewone zonnepanelen betaal je voor een gemiddeld gezin € 4.800 à 5.580 (excl. btw, incl. plaatsing).
   • Omzetting zonne-energie: doorgaans kan een zonneboiler 3 tot 4 keer meer energie opwekken dan zonnepanelen. Dat komt omdat zonne-energie omzetten in warmte veel efficiënter kan dan zonne-energie omzetten in elektriciteit.
   • Terugverdientijd: door de stijgende energieprijzen hebben zonnepanelen vandaag een vrij korte terugverdientijd van gemiddeld 5 à 12 jaar. Bij zonnecollectoren ligt die terugverdientijd tussen 8 en 20 jaar.

   Met die factoren kan je dus rekening houden bij je keuze voor gewone zonnepanelen of een zonneboiler. Heb je genoeg budget? Dan kan het ook interessant zijn om beiden te combineren, dus zonnepanelen voor warm water én stroom. Zo kan je nog meer besparen op energiekosten en zal je CO2-uitstoot sterk verminderen.  • Hoeveel kan je jaarlijks besparen met warm water zonnepanelen?
   Met warm water op zonne-energie kan je heel wat besparen. Gemiddeld is dat op jaarbasis een besparing van 50 à 60% op je energiefactuur voor warm water met zonnepanelen. Gebruik je het ook om je woning te verwarmen? Dan kan je met een zonneboiler op jaarbasis 15 à 25% besparen op je energiefactuur voor verwarming.

 

➥ Online offertes vergelijken

Vraag offertes aan bij vakmannen. Zo kan je makkelijk prijzen, adviezen, werkwijzes, termijnen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het beste past bij jouw situatie en wensen. Vrijblijvend en gratis offertes op maat aanvragen bij erkende vakmannen uit jouw regio kan via onderstaand formulier: